Tjonge wat is het warm. Gelukkig was ik in het weekend aan zee. Daar was het goed uit te houden. Maandag weer terug gekomen. En vanaf dinsdag tropenrooster gedraaid. Rond een uur of 7 beginnen en dan door tot begin van de middag. Daarna siësta en dan rond 17:00 uur weer wat doen. Bijvoorbeeld lekker naar de IJssel gaan om daar te zwemmen en in de schaduw van een boom te zitten. Zo hou ik het wel aardig vol.

Woensdagochtend hebben we de uien van het land gehaald. Er was kans op onweer en het loof van de uien was al aardig droog. Dus binnen halen die hap. Samen met Bram heb ik de uien onder het afdakje bij de schommel opgeslagen. Hier liggen ze veilig droog en kunnen ze nog wat nadrogen.

2020 08 14 roofvogelvliegerDe suikermais is goed rijp en lekker. Dat weten de vogels ook. Vorig jaar waren het vooral mezen die de mais aanpikten. Dat wil je natuurlijk niet. Ik wist van een andere biologische tuinder, Jopie, dat die hiervoor een roofvogelvlieger gebruikte. Ik vroeg aan hem waar hij die gekocht had. Hij zei: Nou die dingen zijn nogal duur; € 300,00. Je mag er wel eentje van me lenen. Dat heb ik gedaan. Het setje bestaat uit een enorme lange hengel, waar je met een touwtje een vlieger in de vorm van een roofvogel aan vast maakt. Die hengel zet je rechtop en de wind doet de rest. Maar na een maandje moest ik hem weer terug brengen. Ik dacht: als ik nu tweedehands een lange hengel kan scoren en ik maak die vlieger na, dan hoeft dit niet zo duur te zijn. Ik vertelde dit aan Martin, en die zei. ik kijk wel even op internet wat die vliegers kosten en ik kijk wel naar een hengel bij de kringloop. Nou dat viel allemaal erg mee. De vlieger kost € 14 en een lange hengel wist Martin voor € 2,50 bij de kringloop te scoren!

Vorige week heb ik de hengel naast de mais aan een paal gebonden en als er een beetje wind is vliegt onze havik boven de mais! Ha!

Deze week komt knolvenkel op het oogstmenu erbij. En jonge sperzieboontjes; Haricot verts. Ze zijn nog klein, maar groeien snel dikker. Mocht je courgette gaan oogsten en je komt een hele grote en dikke courgette tegen. Graag die ook eraf halen. Want in de grote courgette wordt het zaad gevormd en dan gaat daar de energie naar toe en worden er minder nieuwe vruchten gevormd. Dus als je af en toe zo'n dikke jongen eraf haalt, doen we onszelf een plezier. Deze courgettes mag je daar in de buurt op een hoop leggen of naar de composthoop brengen. Dank u.

Te oogsten

Venkel: Staat links van de snijbiet, 20 meter naar achteren, achter de jonge kleine venkel. Dik exemplaar uitzoeken en met een groot mes de venkel onderdoor snijden. Knippen met een snoeischaar kan ook. Vervolgens snijdt je eventueel de takken eraf. 1 dikke venkel per volwassene.

Sperziebonen: Jonge verse bonen. Haricot vers. Staan helemaal rechts op het land. Groeien aan lage struikjes. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Suikermais. Staan op linker gedeelte van de tuin, vooraan. Van de rechter rij oogsten. De eerste zijn nog maar net rijp. Je moet dus een dikke kolf uitzoeken met een zo donker mogelijke pluim erop. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een rijpe voor je uitzoeken. 1 per volwassene.

Zomerpastinaakjes: Staan achter de bietjes. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Komkommer: In de grote kas, middelste rij. Graag de grootste, dikste komkommers eerst oogsten. Dus ook even naar achteren doorlopen. Oogsten met mesje of snoeischaar.1 per volwassene, zolang de voorraad strekt.

Tomaat: Er zijn grote vlees- en kleine kerstomaten. Je mag per volwassene 4 kleine rode tomaten of 1 grote vleestomaat. En zolang de voorraad strekt natuurlijk.

Zomerworteltjes: Staan vlak bij de handpomp. Paadje in langs de winterwortel en dan na ong. 30 meter links. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Ui: Liggen onder het afdakje naast de schommel. Hoeveelheid: ongeveer 300 gram per volwassene.

Rode biet: Staan op rechter gedeelte. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene of 1 dikke.

Courgette: Staan achter de mais planten. Paadje rechts van de mais in en dan links. Zie bordje. 1 per volwassene. Graag ook hele grote los snijden (zie nieuwsbrief)

Snijbiet: Staat rechts vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber

Komkommer: In de grote kas, middelste rij. Graag de grootste, dikste komkommers eerst oogsten. Dus ook even naar achteren doorlopen. Oogsten met mesje of snoeischaar.1 per volwassene, zolang de voorraad strekt.

Tomaat: Er zijn grote vlees- en kleine kerstomaten. Je mag per volwassene 4 kleine rode tomaten(linkerrij) of 1 grote vleestomaat(rechterrij). En zolang de voorraad strekt natuurlijk.

Aubergine: Linkerrij in grote kas. Oogsten door te knippen. Ong. 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Korianderzaad: Paadje langs de tuinmelde inlopen tot bijna helemaal achteraan, dan links zie bordje. Oogsten naar behoefte.


Bloemen ( Hoort niet bij het groenteabonnement!) Zie Bloemen pluk-systeem

Deze week mag je zo'n 18 bloemstelen plukken. Echter zonnebloem-stelen tellen voor 2! Dus daar max. 9 van plukken. Vergeet niet af te vinken als je een bos geplukt hebt! Een boeket los plukken? Dat kan voor €10,00 Contant betalen a.u.b. Geld kan in potje achter de deur in de pipowagen


Jan-Jaap Scholten