2020 09 04 nieuwe zaaibeddenDe meteorologische herfst is begonnen. Gelukkig hadden we de afgelopen dagen nog prachtig zomers weer. En een paar dagen geen regen. Daar zat ik op te wachten. Ik wilde namelijk raapstelen en rucola zaaien. En dan moet de bovenste laag van de grond goed op kunnen drogen, wil ik met een zaaimachine kunnen werken. Ik heb eerst de grond met een cultivator (achter de tractor) los gemaakt. Daarna met een hark de bovenste laag verkruimeld en glad geharkt. Zonnetje erop en de droge bovenlaag is geschikt om met een zaaimachine in te zaaien.

Waarom moet de grond droog zijn? Anders blijft de grond aan het aandrukwiel van de zaaimachine plakken. En dan werkt het niet.

Zondag 13 september hebben we op de tuin een gezamenlijke picknick. Ik zorg voor een grote pan uiensoep en iedereen neemt eten en drinken mee, wat ook samen gedeeld kan worden. Er hebben zich 18 mensen opgegeven. Genoeg dus om het door te laten gaan. Nu nog hopen op mooi weer.

Normaal hadden we nu ook snijbonen gehad. Maar soms gaat er een teelt mis. Na het zaaien van de snijbonen, een tijdje terug, regende het 6 dagen elke dag. Door te natte omstandigheden gaan het bonenzaad schimmelen en ontkiemt het niet. Helaas en ook jammer van het werk. De stokken stonden er al. Tja soms gebeurt dit. Dat is de natuur. De eerste zaaiing van de sperziebonen is opnieuw gaan bloeien en draagt ook weer bonen. Die mag je ook oogsten.

Te oogsten

Rode of groene puntpaprika. In de grote kas. Rechter rij. Omdat de planten heel kwetsbaar zijn en hele takken snel afbreken, de paprika´voorzichtig met een snoeischaar los knippen. 200gr per volwassene.

Sla: van het type bindsla. Staat links van de Nieuw Zeelandse spinazie, vooraan. Mooi kropje uitzoeken en onderdoor door snijden. 1 Per volwassene.

Venkel: Staat links van de snijbiet. Ze zijn nog jong. Dik exemplaar uitzoeken en met een groot mes de venkel onderdoor snijden. Knippen met een snoeischaar kan ook. Vervolgens snijdt je eventueel de takken eraf. 2 venkeltjes per volwassene.

Sperziebonen: Haricot vers. En de eerste zaaing bonen is weer gaan dragen. Mag je ook plukken. Staan helemaal rechts op het land. Groeien aan lage struikjes. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Suikermais. Staan op linker gedeelte van de tuin, vooraan. Van de linker rijen oogsten. Een dikke kolf uitzoeken met een zo donker mogelijke pluim erop. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een rijpe voor je uitzoeken. 1 per volwassene.

Zomerpastinaakjes: Staan achter de bietjes. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Zomerworteltjes: Staan vlak bij de handpomp. Paadje in langs de winterwortel en dan na ong. 30 meter links. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Ui: Liggen onder het afdakje naast de schommel. Hoeveelheid: ongeveer 300 gram per volwassene.

Rode biet: Staan op rechter gedeelte, zie bordje. Je mag ook van het gedeelte rechts naast de zomerpastinaak oogsten. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram of 1 dikke per volwassene.

Courgette: Staan achter de mais planten. Paadje rechts langs de mais in en dan links. Zie bordje. 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat rechts vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber

Komkommer: In de grote kas, middelste rij. Graag de grootste, dikste komkommers eerst oogsten. Dus ook even naar achteren doorlopen. Oogsten met mesje of snoeischaar.1 per volwassene, zolang de voorraad strekt.

Tomaat: Er zijn grote vlees- en kleine kerstomaten. Je mag per volwassene 12 kleine rode tomaten(linkerrij) of 2 grote vleestomaten(rechterrij). En zolang de voorraad strekt natuurlijk.

Aubergine: Linkerrij in grote kas. Oogsten door te knippen. Ong. 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Bloemen ( Hoort niet bij het groenteabonnement!) Zie Bloemen pluk-systeem

Deze week mag je zo'n 14 bloemstelen plukken. Echter zonnebloem-stelen tellen voor 2! Dus daar max. 7 van plukken. Vergeet niet af te vinken als je een bos geplukt hebt! Een boeket los plukken? Dat kan voor €10,00 Contant betalen a.u.b. Geld kan in potje achter de deur in de pipowagen


Jan-Jaap Scholten