Dit keer een wat korter oogstbericht. Mijn ouders zijn op leeftijd en ik ben op het moment dat ik dit schrijf bij hen om met het een en ander te helpen.

2020 09 18 picknick

De picknick, afgelopen zondag op de Nieuwe Akker was een succes. Het was prachtig weer.

Ik had een grote cirkel in het weiland gemaaid. En in het midden een vuurplek gemaakt. In een grote kring had ik zo’n 20 boomstammetjes neergezet, zodat we ruim uit elkaar konden gaan zitten. Iedereen had wat te eten en drinken meegebracht. Dat werd met elkaar gedeeld. Iedereen had zijn best gedaan om wat lekkers te maken of mee te nemen. Zelfs de maiskolven op de geïmproviseerde barbecue lukten. Men vond het heel gezellig. Kreeg na afloop meerdere reacties hoe leuk en fijn men het vond. Waarschijnlijk hebben we door Corona het een en ander gemist de afgelopen tijd.

Deze week ook de oranje pompoenen op het menu. Leden mogen extra pompoenen meenemen om thuis een voorraad aan te leggen. Laten we beginnen met een voorraad van 5 stuks per volwassene. Waarschijnlijk worden het er meer. Waarom thuis een voorraad aanleggen? Ik kan ze op de tuin niet goed bewaren. Zodra de eerste nachtvorst komt is er al een probleem. Daar kunnen ze niet tegen. En thuis bewaren pompoenen heel goed. Bijvoorbeeld in de vensterbank, uit de zon. En ik wil ze graag zo snel mogelijk van het land af hebben. Dan kunnen we het perceel gaan schoonmaken en nog op tijd winterrogge als groenbemester inzaaien.

Te oogsten

Pompoen: liggen links van de suikermais. Mooi oranje vrucht met een verkurkt steeltje uitzoeken. Oogsten door met snoeischaar steeltje door te knippen. 1 per volwassene. Leden mogen 5 meer om thuis op te slaan. Graag vast voorraad meenemen!

Knolselderij: Staan rechts op het land. Zie bordje. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Rode of groene puntpaprika. In de grote kas. Rechter rij. Omdat de planten heel kwetsbaar zijn en hele takken snel afbreken, de paprika voorzichtig met een snoeischaar los knippen. 200gr per volwassene.

Venkel: Staat links van de snijbiet. Ze zijn nog jong. Dik exemplaar uitzoeken en met een groot mes de venkel onderdoor snijden. Knippen met een snoeischaar kan ook. Vervolgens snijdt je eventueel de takken eraf. 2 venkeltjes per volwassene.

Suikermais. Staan op linker gedeelte van de tuin, vooraan. Van de linker rijen oogsten. Een dikke kolf uitzoeken met een zo donker mogelijke pluim erop. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een rijpe voor je uitzoeken. Als je geen ongeschonden kolf meer kan vinden, kan je ook een aangepikte kolf nemen. Immers het aangepikte bovenste gedeelte, kan je er gewoon afsnijden. 1 per volwassene.

Zomerpastinaakjes: Staan achter de bietjes. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Zomerworteltjes: Staan vlak bij de handpomp. Paadje in langs de winterwortel en dan na ong. 30 meter links. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Ui: Liggen onder het afdakje naast de schommel. Hoeveelheid: ongeveer 300 gram per volwassene.

Rode biet: Staan op rechter gedeelte, zie bordje. Je mag ook van het gedeelte rechts naast de zomerpastinaak oogsten. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram of 1 dikke per volwassene.

Snijbiet: Staat rechts vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber

Courgette: Staan achter de mais planten. Paadje rechts langs de mais in en dan links. Zie bordje. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Sperziebonen: De nieuwe zaaiing heeft ook weer boontjes. Ze zijn misschien nog klein. Staan helemaal rechts op het land. Groeien aan lage struikjes. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Tomaat: Er zijn grote vlees- en kleine kerstomaten. Je mag per volwassene 8 kleine rode tomaten(linker rij) of 1 grote vleestomaten(rechterrij). En zolang de voorraad strekt natuurlijk.

Aubergine: Linker rij in grote kas. Oogsten door te knippen. Ong. 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.Bloemen ( Hoort niet bij het groenteabonnement!) Zie Bloemen pluk-systeem

Deze week mag je zo'n 14 bloemstelen plukken. Echter zonnebloem-stelen tellen voor 2! Dus daar max. 7 van plukken. Vergeet niet af te vinken als je een bos geplukt hebt! Een boeket los plukken? Dat kan voor €10,00 Contant betalen a.u.b. Geld kan in potje achter de deur in de pipowagen.

Jan-Jaap Scholten