2020 09 25 rogge groenbemesterDeze week heb ik voor dit jaar voor de laatste keer groente gezaaid. Winterpostelein. In de kleine kas. Nu hopen dat het mooi opkomt. Ik ga nog wel meer winterrogge zaaien. Op stukken waar de groente geoogst is, maak ik de grond schoon om dan rogge te zaaien.

Zo krijgen we een mooi groen dekentje voor de winterperiode. Dit wordt ook wel groenbemester genoemd. Omdat ik in het voorjaar de rogge onderploeg, zodat de plantenresten weer als voeding in de bodem beschikbaar komen.

Bij de pastinaak zag ik dat er gelijk links daarvan ook wortels geoogst werden. Dit zijn de winterwortels. Dat is niet de bedoeling. Er is nog apart een stukje zomerwortel wat eerst geoogst moet worden. Dan kan ik dat ook schoonmaken er daar winterrogge zaaien. Dus even goed naar de aanwijzingen en bordjes kijken s.v.p.

In de grote kas is de groei er een beetje uit. Er zijn nog wel tomaten, maar die krijgen de kans niet om rood te worden. Ik stel voor om het oogsten in de grote kas een weekje over te slaan, zodat de tomaten de kans krijgen om rood te kleuren. Met de courgettes is het wel zo'n beetje klaar. De bladeren van de planten hebben een witte waas over zich, wat betekent dat er flink schimmel in zit. Dit is normaal aan het eind van het seizoen.

Deze week groenselderij erbij. Groenselderij lijkt op bleekselderij, maar is wat sterker van smaak. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades, smoothies en stoofschotels.

Te oogsten

Sperziebonen: De nieuwe zaaiing heeft ook weer boontjes. Staan helemaal rechts op het land. Groeien aan lage struikjes. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Groenselderij: Staat achter de snijbiet, zie bordje. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.

Pompoen: liggen links van de suikermais. Mooi oranje vrucht met een verkurkt steeltje uitzoeken. Oogsten door met snoeischaar steeltje door te knippen. 1 per volwassene. Leden mogen 5 meer om thuis op te slaan. Graag vast voorraad meenemen!

Knolselderij:Staan rechts op het land. Zie bordje. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Rode of groene puntpaprika. In de grote kas. Rechter rij. Omdat de planten heel kwetsbaar zijn en hele takken snel afbreken, de paprika voorzichtig met een snoeischaar los knippen. 200 gr per volwassene.

Pastinaak: Staat rechts op het land vooraan. Zie bordje. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Zomerworteltjes: In de buurt van de handpomp staat het bordje! Paadje in langs de winterwortel en dan na ong. 40 meter links. Met de spitvork naast de wortels in de grond steken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Rode biet: Staan op rechter gedeelte, achter de pastinaak, zie bordje. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram of 1 dikke per volwassene.

Snijbiet: Staat rechts vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Krulpeterselie:Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij:Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber

Venkel:Staat links van de snijbiet. Ze beginnen te schieten. Exemplaar uitzoeken en met een groot mes de venkel onderdoor snijden. Knippen met een snoeischaar kan ook. Vervolgens snijdt je eventueel de takken eraf. 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Courgette:Staan achter de mais planten. Paadje rechts langs de mais in en dan links. Zie bordje. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Suikermais. Zijn goed rijp en bijna op. Staan op linker gedeelte van de tuin, vooraan. Van de linker rijen oogsten. Een dikke kolf uitzoeken met een zo donker mogelijke pluim erop. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. Als je geen ongeschonden kolf meer kan vinden, kan je ook een aangepikte kolf nemen. Immers het aangepikte bovenste gedeelte, kan je er gewoon afsnijden. 1 per volwassene.

Tomaat: Ik wil graag het oogsten van de tomaten een weekje overslaan. Dan kunnen ze weer rood kleuren.

Aubergine: Linker rij in grote kas. Oogsten door te knippen. Ong. 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Bloemen ( Hoort niet bij het groenteabonnement!) Zie Bloemen pluk-systeem

Deze week mag je zo'n 12 bloemstelen plukken. Echter zonnebloem-stelen tellen voor 2! Dus daar max. 6 van plukken. Vergeet niet af te vinken als je een bos geplukt hebt! Een boeket los plukken? Dat kan voor €10,00 Contant betalen a.u.b. Geld kan in potje achter de deur in de pipowagen.


Jan-Jaap Scholten