2020 10 02 butternut pompoenDe laatste tijd hebben we regelmatig regen. Dan is het fijn dat je een kas hebt om toch droog te kunnen werken. De komkommer- en aubergine planten waren wel klaar en die hebben we opgeruimd. Oktober is sowieso de maand dat het aflopende zaak is in de grote kas. Ook de tomatenplanten zullen het niet meer lang volhouden. Omdat we een week niet geoogst hebben is er wel meer kleur in de tomaten gekomen. Die gaan we dan ook oogsten.

We hebben deze week alle oranje pompoenen van het land gehaald. Dan kunnen de plantenresten opgeruimd worden en het land klaargemaakt worden om winterrogge in te zaaien. De pompoenen zijn gedeeltelijk opgeslagen onder het afdakje bij de schommel. De butternut-pompoenen liggen nog wel op het land.

Die mag je ook oogsten. Ze liggen achter het stuk met de mais- en courgetteplanten. De suikermais gaat van de lijst. Hij word te hard. Sommige groenten, zoals de courgette groeien zo langzaam, dat ze praktisch als op beschouwd kunnen worden. Soms loont het om langs de planten te lopen en kan je een kleine courgette oogsten. Vandaag liep ik langs de broccoli-planten en zaten er weer wat ministronkjes in. Soms heb je geluk.

Deze week komen Chinese kool, rucola en raapsteel erbij om te oogsten. Het is een wat andere soort Chinese kool als dat je misschien gewend bent. Dit is een meer open en hoog type van het ras Granaat.

Omdat hoe groter het netwerk, hoe meer kans: Ik ben op zoek naar woonruimte. Met 1 of 2 slaapkamers. Als je wat weet hoor ik het graag!

Te oogsten

Chinese kool: Staat op linker gedeelte, vooraan. Zie bordje. Dit ras is een slank en open type. Oogsten door onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 Chinese kool.

Raapstelen: Staan op het rechter gedeelte van de tuin, achteraan. Paadje langs de Nieuw-Zeelandse spinazie en prei in lopen tot aan het eind. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bos per volwassene.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. 1 bosje per volwassene.

Sperziebonen: De nieuwe zaaiing heeft ook weer boontjes. Staan helemaal rechts op het land. Groeien aan lage struikjes. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Groenselderij: Staat achter de snijbiet, zie bordje. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.

Pompoen: De oranje liggen onder het afdakje naast de schommel. De Butternuts liggen nog op het land achter de mais en courgetteplanten. Oogsten door met snoeischaar steeltje door te knippen. 1 per volwassene. Leden mogen 5 meer om thuis op te slaan. Graag vast voorraad meenemen!

Knolselderij:Staan rechts op het land. Zie bordje. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Pastinaak: Staat rechts op het land vooraan. Zie bordje. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Zomerworteltjes: In de buurt van de handpomp staat het bordje! Paadje in langs het lege veldje en dan na ong. 50 meter links. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Rode biet: Staan op rechter gedeelte, achter de pastinaak, zie bordje. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram of 1 dikke per volwassene.

Snijbiet: Staat rechts vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Krulpeterselie:Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij:Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber

Tomaat: Er zijn grote vlees- en kleine kerstomaten. Je mag per volwassene 8 kleine rode tomaten(linkerrij) of 1 grote vleestomaten(rechterrij). En zolang de voorraad strekt natuurlijk.

Rode of groene puntpaprika. In de grote kas. Rechter rij. Omdat de planten heel kwetsbaar zijn en hele takken snel afbreken, de paprika voorzichtig met een snoeischaar los knippen. 200gr per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Bloemen ( Hoort niet bij het groenteabonnement!) Zie Bloemen pluk-systeem

Deze week mag je zo'n 12 bloemstelen plukken. Echter zonnebloem-stelen tellen voor 2! Dus daar max. 6 van plukken. Vergeet niet af te vinken als je een bos geplukt hebt! Een boeket los plukken? Dat kan voor €10,00 Contant betalen a.u.b. Geld kan in potje achter de deur in de pipowagen.Jan-Jaap Scholten