2020 10 09 honingOndanks dat het regelmatig regent hebben we op de ochtenden dat de hulptroepen komen toch lekker buiten kunnen werken. Woensdagochtend zelfs in het zonnetje! Er is veel onkruid weggehaald en de butternut-pompoenen zijn ook van het land gehaald. De oogst viel tegen. De planten kwamen in het begin van de zomer maar traag op gang. En aangezien butternut een lange zomer nodig heeft, kwamen ze niet genoeg tot ontwikkeling. Gelukkig hebben we wel genoeg oranje pompoenen. Ik heb nog 14 kisten in de pipowagen staan. Met de bloemen op de moestuin is het bijna klaar. Ik ga vanaf volgende week de bloembedden opruimen door ze een keer op een geschikte dag te klepelen.

Ik heb bericht van de imker Hilbrand. Hij heeft bijenkasten op de tuin en heeft nog een voorraad honing van de bijen op de Nieuwe Akker. Als je belangstelling hebt, kan je deze honing via mij bestellen. Ik zet het dan voor je klaar in de pipi-wagen op de tuin. De prijzen zijn € 3,00 voor potje 250 gram, €5,00 voor pot 450 gram en € 10,00 voor emmertje van 1 kg.

In de tomatenplanten zit phytopthora. Een schimmelziekte waar de plant dood van gaat. Dit is normaal in deze tijd van het jaar. Dat betekent wel dat we niet lang moeten wachten met de tomaten van de plant afhalen. Anders gaan die ook schimmelen. Verkleurde tomaten kleuren thuis nog na. Van groene tomaten kan je chutney maken. De Chinese kool heeft wat vlekjes aan de buitenkant. Maar is van binnen prima!

Te oogsten

Sperziebonen: De nieuwe zaaiing heeft ook weer boontjes. Staan helemaal rechts op het land. Groeien aan lage struikjes. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Zomerworteltjes: In de buurt van de handpomp staat het bordje! Paadje in langs het lege veldje en dan na ong. 50 meter links. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Chinese kool: Staat op linker gedeelte, vooraan. Zie bordje. Dit ras is een slank en open type. Heeft wat vlekjes aan de buitenkant. Maar is van binnen prima!Oogsten door onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 Chinese kool

Raapstelen: Staan op het rechter gedeelte van de tuin, achteraan. Paadje langs de Nieuw-Zeelandse spinazie en prei in lopen tot aan het eind. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bos per volwassene.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. 1 bosje per volwassene.

Groenselderij: Staat achter de snijbiet, zie bordje. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.

Pompoen: Ze liggen onder het afdakje naast de schommel. 1 per volwassene. Leden mogen 5 meer om thuis op te slaan. Graag vast voorraad meenemen!

Knolselderij:Staan rechts op het land. Zie bordje. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Pastinaak: Staat rechts op het land vooraan. Zie bordje. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Rode biet: Staan op rechter gedeelte, achter de pastinaak, zie bordje. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram of 1 dikke per volwassene.

Snijbiet: Staat rechts vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Oogstbericht nr. 42 van vrijdag 9 t/m donderdag 15 oktober 2020:Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij:Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber

Tomaat: Ze moeten eraf! Verkleurde tomaten kleuren thuis nog na. Van groene tomaten kan je chutney maken. Zolang de voorraad strekt.

Rode of groene puntpaprika. In de grote kas. Rechter rij. Omdat de planten heel kwetsbaar zijn en hele takken snel afbreken, de paprika voorzichtig met een snoeischaar los knippen. 200gr per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Bloemen ( Hoort niet bij het groenteabonnement!) Zie Bloemen pluk-systeem

Deze week mag je zo'n 12 bloemstelen plukken. Echter zonnebloem-stelen tellen voor 2! Dus daar max. 6 van plukken. Vergeet niet af te vinken als je een bos geplukt hebt! Een boeket los plukken? Dat kan voor €10,00 Contant betalen a.u.b. Geld kan in potje achter de deur in de pipowagen.

Jan-Jaap Scho