2020 10 15 opruimenDe afgelopen tijd staat vooral in het teken van het opruimen van teelten die klaar zijn. Zo waren de oude aardbeien-bedden aan de beurt. Aardbeien gaan na verloop van tijd minder dragen. Dat betekent dat je om de 2 jaar nieuwe plantjes moet zetten en dus de oude teelt moet opruimen.

De tomatenplanten worden binnenkort ook opgeruimd. Er hangen alleen nog maar groene tomaten aan. Hier kan je nog chutney van maken. Dus neem gerust een kilo mee als je dat wilt.

Vorig oogstbericht had ik het over honing van de bijen op de tuin. Dat kan je nog steeds bestellen. Ik verzamel de bestellingen en geef het dan door aan de imker, die dan de bestelling klaar maakt. Vervolgens zorg ik ervoor dat jullie het op de tuin kunnen ophalen. De prijzen zijn € 3,00 voor potje 250 gram, €5,00 voor pot 450 gram en € 10,00 voor emmertje van 1 kg.

Deze oogstweek komt groenlof erbij. De plant vormt een vrij grote, langwerpige, gesloten krop met een toegespitste punt. Het lijkt een beetje op Chinese kool of Romeinse sla. Groenlof kan wel 2 kg zwaar worden. Deze krop is groen aan de buitenkant en lichtgeel van binnen. Verwijder de buitenste (lelijke) bladeren. Groenlof eet je zowel rauw als gekookt. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie in; een bittertje.
Ideaal voor stamppot en knapperige wintersalades. Door groenlof een tijdje in lauw water te leggen, worden de bitterstoffen enigszins onttrokken. Andere goede voedingsstoffen dan echter ook.

Te oogsten

Groenlof: Staat bij de bladgroenten. Achteraan. Links van de raapstelen of rechts achter de groenselderij. Kan je ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Hoeveelheid. 1 kleine per persoon. Grote voor 2 personen of meer personen.

Sperziebonen: Staan helemaal rechts op het land. Groeien aan lage struikjes. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Winterwortels: In de buurt van de handpomp staat het bordje. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Jaarabonnement-houders mogen thuis ook een voorraad aanleggen.

Chinese kool: Staat op linker gedeelte, vooraan. Zie bordje. Dit ras is een slank en open type. Heeft wat vlekjes aan de buitenkant. Maar is van binnen prima!Oogsten door onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 Chinese kool.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. 1 bosje per volwassene.

Groenselderij: Staat achter de snijbiet, zie bordje. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.

Pompoen: Ze onder het afdakje naast de schommel. 1 per volwassene. Jaarabonnement-houders mogen meer om thuis op te slaan. Graag voorraad meenemen!

Knolselderij:Staan rechts op het land. Zie bordje. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Pastinaak: Staat rechts op het land vooraan. Zie bordje. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Rode biet: Staan op rechter gedeelte, achter de pastinaak, zie bordje. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram of 1 dikke per volwassene.

Snijbiet: Staat rechts vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Krulpeterselie:Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij:Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber

Raapstelen: Staan op het rechter gedeelte van de tuin, achteraan. Paadje langs de Nieuw-Zeelandse spinazie en prei in lopen tot aan het eind. Ze worden al wat vezeliger. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bos per volwassene.

Tomaat: Ze moeten eraf! Verkleurde tomaten kleuren thuis nog na. Van groene tomaten kan je chutney maken. Je mag veel meenemen Zolang de voorraad strekt.

Rode of groene puntpaprika. In de grote kas. Rechter rij. Omdat de planten heel kwetsbaar zijn en hele takken snel afbreken, de paprika voorzichtig met een snoeischaar los knippen. 200gr per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Bloemen ( Hoort niet bij het groenteabonnement!) Zie Bloemen pluk-systeem

Deze week mag je zo'n 12 bloemstelen plukken. Echter zonnebloem-stelen tellen voor 2! Dus daar max. 6 van plukken. Vergeet niet af te vinken als je een bos geplukt hebt! Een boeket los plukken? Dat kan voor €10,00 Contant betalen a.u.b. Geld kan in potje achter de deur in de pipowagen.Jan-Jaap Scholten