De rogge die ik op het “pompoenenveld”gezaaid hebt komt mooi op. Die kan dan nog mooi groeien zodat we een groen winterdekentje over de bodem krijgen. In maart volgend jaar ploeg ik het dan weer onder waardoor de plantenresten als voeding voor het bodemleven beschikbaar komt. Afgelopen week hebben we de frambozen struiken weggehaald. Ze doen het niet goed en het wordt elk jaar minder. Ze gaan plaats maken voor een nieuw aardbeienbed.

Ik zag dat er een paar savooie kolen geoogst waren. Waarschijnlijk door een nieuw iemand die nog niet helemaal de spelregels kent. Alleen die groente oogsten die op de lijst staan en waar een bordje bij staat! In september was er altijd een open dag. Al een jaar of 8. Dat betekent dat er daarna veel proefabonnementen starten. En dus na 4 weken veel jaarabonnementen. Dat is dus in oktober. Dus graag even controleren of je je jaarabonnement betaald hebt of moet gaan betalen. Ik ga het nog controleren. Maar als je gewoon op tijd betaald, scheelt het mij het gedoe van het uitzoeken wanneer dan voor het laatst betaald is, e-mail schrijven, wachten op antwoord, enzovoort. Alvast dank.

2020 10 22 rode koolRode koolJe kan nu geen honing meer bestellen. Ik ga de bestellingen die ik tot nu toe gekregen heb aan de imker doorgeven. Die vult dan de potjes en emmertjes met heerlijke honing. Ik hou iedereen die besteld heeft, via de mail op de hoogte over levering en betaling.

Deze week komt de rode kool op het oogst menu. Normaal laat ik hem langer op het land staan, maar daar wordt hij niet beter op. Dus gaan we het nu oogsten. 1 kleine voor 1 persoons huishouding, een grote voor meerpersoons. Waarschijnlijk eet je er meerdere keren van. Deze kool laat zich in de koelkast goed bewaren.

 

Te oogsten

Rode kool: Staat op het linker gedeelte van de tuin. Zie bordje. Mooie kool uitzoeken en onderdoor snijden of knippen met snoeischaar. 1 kleine voor 1 persoons huishouding, een grote voor meerpersoons.

Wortels: In de buurt van de handpomp staat het bordje! Paadje in langs het lege veldje en dan na ong. 50 meter links. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Chinese kool: Staat op linker gedeelte, vooraan. Zie bordje. Dit ras is een slank en open type. Heeft wat vlekjes aan de buitenkant. Maar is van binnen prima!Oogsten door onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 Chinese kool.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. 1 bosje per volwassene.

Groenselderij: Staat achter de snijbiet, zie bordje. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.

Pompoen: Ze onder het afdakje naast de schommel. 1 per volwassene. Jaar-abonnementhouders mogen meer totdat je thuis een voorraad van ongeveer 5 stuks hebt.

Knolselderij:Staan rechts op het land. Zie bordje. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Pastinaak: Staat rechts op het land vooraan. Zie bordje. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Rode biet: Staan op rechter gedeelte, achter de pastinaak, zie bordje. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram of 1 dikke per volwassene.

Snijbiet: Staat rechts vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Krulpeterselie:Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij:Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber

Sperziebonen: Staan helemaal rechts op het land. Groeien aan lage struikjes. Je moet goed zoeken. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Raapstelen: Staan op het rechter gedeelte van de tuin, achteraan. Rechts achter de groenselderij. Ze zijn wat vezelig. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bos per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je de blaadjes. Dat is een heel plukwerk. Ongeveer 300 gram per volwassene.Jan-Jaap Scholten