2020 11 20 plezierPlezier bij het oogstenOp de tuin is het nu rustig qua werkzaamheden. Des te hectischer is het in mijn privé-leven. Mijn ouders hebben corona. Ze zijn beiden over de 80. Mijn moeder is al 10 dagen ziek, maar nog thuis. Hopelijk heeft ze het ergste gehad. Mijn vader is sinds 4 dagen positief getest, maar heeft nog geen verschijnselen. Het is een heel gedoe om goede zorg voor mijn ouders te regelen. Zelf ben ik quarantaine omdat ik vorige week donderdag nog bij mijn ouders geweest ben. We wisten toen nog niet dat mijn moeder corona had. Ik heb me vanochtend laten testen. Hopelijk test ik negatief. Binnen 48 uur krijg ik de uitslag.

Ondertussen ben ik ook bezig met mijn woonsituatie. Het huis waar ik in woon wordt verkocht en ik ben dus hard op zoek naar wat anders. Bij gebrek aan beter had ik een huisje van de woningbouw geaccepteerd. Naast een schoolplein en super kleine kamers, geen groen in de omgeving en zo waren er meer dingen. Ik kreeg het echter op een gegeven moment zo benauwd van het idee om daar te gaan wonen. En dat je daar dan eigenlijk minstens 10 jaar aan vast zit, als je een betaalbare woning wilt. Ik besloot om het niet te doen. Liever een jaar op een andere manier wonen, ik zie wel, en genoeg punten voor een beter woning sparen dan in een huis en buurt wonen wat je niet ziet zitten. Dus ik ben weer op zoek. Als je wat weet of tips hebt, hou ik me aanbevolen. Voor mij en mijn zoon( 2 slaapkamers), of alleen voor mij en dan blijft mijn zoon tijdelijk bij zijn moeder wonen.

Gelukkig is het niet alleen kommer en kwel wat de klok slaat. Het is leuk om te zien dat sommige mensen veel plezier aan de tuin beleven. Deze foto wil ik je dan ook niet onthouden;

Een oogsttip: Probeer altijd zoveel mogelijk vanaf het begin alles weg te oogsten. Kijk goed waar nog wat staat. Bijvoorbeeld bij de pastinaken kan je dat niet altijd zo makkelijk zien. Maar mijn geoefende oog ziet dat er plukken worden overgeslagen. Je kan met de spitvork de bladresten op de grond een beetje wegharken en dan zie je beter waar nog wat staat. Als we stukjes overslaan wordt daar op een gegeven moment overheen gelopen en wordt dat niet meer geoogst. En dat is jammer.

Te oogsten

Prei: Staat op het rechter gedeelte. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.

Rode kool: Staat op het linker gedeelte van de tuin. Zie bordje. Mooie kool uitzoeken en onderdoor snijden of knippen met snoeischaar. 1 kleine voor 1 persoons huishouding, een grote voor meerpersoons.

Boerenkool of palmkool: Staat helemaal links op de tuin. Bij de andere koolsoorten. Alleen de mooie onderste grote bladeren plukken. Dan kunnen de kleinere nog wat groter groeien. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Groenlof: Staat bij de bladgroenten. Achteraan. Rechts achter de groenselderij. Kan je ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Hoeveelheid. 1 kleine per persoon. Grote voor 2 personen of meer personen.

Wortels: In de buurt van de handpomp staat het bordje! Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat rechts op het land vooraan. Zie bordje. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas, rechts. Graag vooraan beginnen met oogsten. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat rechts vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Krulpeterselie:Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij:Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber

Groenselderij: Staat achter de snijbiet, zie bordje. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Op de buitenkant zit aantasting, maar de binnenste stengels zijn nog wel bruikbaar. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je de blaadjes. Dat is een heel plukwerk. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. 1 bosje per volwassene.


Jan-Jaap Scholten