Vorige keer schreef ik over de corona-perikelen in mijn privé-leven. Gelukkig zijn mijn beide ouders nu corona-vrij. Mijn moeder is wel flink ziek geweest, maar is nu aan het herstellen. Ik zelf ben negatief getest en weer uit quarantaine. Dus kon ik deze week weer samen met de vrijwilligers op de tuin aan het werk.

Op de tuin heb ik in het verleden wilgen geplant en na een paar jaar geknot. Deze knotwilgen moeten regelmatig weer geknot worden. Om het jaar maken we de “knot” weer kaal. Ook de andere boompjes worden indien nodig gesnoeid.

De winterpostelein hebben we bijgewerkt. Na het oogsten blijven er vaak nog wat stengeltjes aan de zijkant zitten of is het te hoog afgesneden. Om het opnieuw weer uitgroeien van de postelein stengeltjes zo goed mogelijk te laten gebeuren snijden wij het weer kaal en op één hoogte. Dus bij het snijden van de postelein is het fijn wanneer je alle stengeltjes oogst en het vrij laag, zo'n 4 cm boven de grond afsnijd. De meeste deelnemers weten wel aardig hoe je de groenten oogst. Maar sommigen doen nog niet zo lang mee en moeten nog een aantal zaken leren. Zo ook bij de prei. Het mooie groen van de prei kan je prima eten. Dat het in de winkel soms voor een groot deel is afgesneden, komt omdat het anders niet in de kist past. Ik vond een stuk prei waar nog een heel stuk wit aan zat en als je dat weggooit, is dat wel zonde!

De komende tijd is er nachtvorst voorspeld. Het kan dan zijn dat ik weer wat vorstgevoelige groenten ga afdekken met doek. Mocht je groente die afgedekt is willen oogsten, dan haal je het doek even weg en leg je het na het oogsten weer terug.

Vanaf deze week mag je ook schorseneren oogsten. Ook wel arme lui's asperge of keukenmeiden verdriet genoemd. In de schil zit latex, wat hardnekkige rubberkleurige vlekken op de handen kan geven. Als de keukenmeiden op vrijdag schorseneren klaar moesten maken, konden ze in het weekend niet uit. Vandaar het verdriet. Om vlekken te voorkomen kan je met handschoenen aan werken of eerst koken en dan pas schillen. Deze lange zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Er zijn 4 rijen. We beginnen met de rechter - en buitenste rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de rechterkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de rechterkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen.

Te oogsten

Schorseneren: Ze staan helemaal achteraan. Paadje direkt rechts langs de verdroogde maisstengels inlopen. Zie bordje. Er zijn 4 rijen. We beginnen met de rechter - en buitenste rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de rechterkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de rechterkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 200 gr per volwassene.

Prei: Staat op het rechter gedeelte. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.

Boerenkool of palmkool: Staat helemaal links op de tuin. Bij de andere koolsoorten. Alleen de mooie onderste grote bladeren plukken. Dan kunnen de kleinere nog wat groter groeien. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Groenlof: Staat bij de bladgroenten. Achteraan. Rechts achter de groenselderij. Kan je ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Hoeveelheid. 1 kleine per persoon. Grote voor 2 personen of meer personen.

Wortels: In de buurt van de handpomp staat het bordje! Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat rechts op het land vooraan. Zie bordje. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas, rechts. Graag vooraan beginnen met oogsten. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat rechts vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Krulpeterselie:Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij:Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber


Groenselderij: Staat achter de snijbiet, zie bordje. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Op de buitenkant zit aantasting, maar de binnenste stengels zijn nog wel bruikbaar. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je de blaadjes. Dat is een heel plukwerk. Ongeveer 300 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. 1 bosje per volwassene.Jan-Jaap Scholten