2020 12 25 pastinaakPastinaakHet regent veel de laatste dagen. En dat kan je ook goed merken op de tuin. Het is nu wel echt nodig om laarzen of iets anders te dragen wat tegen de modder bestand is. De inrit van de parkeerplaats begint ook modderig te worden. Mocht je bang zijn om op de parkeerplaats vast te komen zitten, dan kan je ook tegenover de ingang van de parkeerplaats parkeren. Als je dan zorgt dat je met 1 kant van de auto, dus met 2 wielen nog op het asfalt blijft staan, kom je altijd weer weg. Graag zo parkeren dat er nog een auto langs kan. Dan houden we ook de buren te vriend.

Het verven in mijn nieuwe huisje vordert gestaag. Mede dankzij Bram en Gert. Gisteren heb ik samen met Martin tweedehands laminaat in Cuijk opgehaald. We mochten het gratis hebben ,maar moesten wel zelf de vloeren demonteren. Het was ruim 70 m2 en na het demonteren 2 trappen af om het in de bus te laden. Een flinke klus, maar ik heb nu genoeg laminaat voor het hele huis. En dat voor de prijs van het huren van een bus. Ja zo komt Jan Splinter door de winter.

Bij het oogsten van de wortelgewassen, zoals peen en pastinaak, wordt er weleens stukjes overgeslagen. Door het zachte weer lopen de pastinaken weer uit en zodoende kan je zien waar nog een pastinaak in de grond zit.

Doe er je voordeel mee!

Er zijn nog wat savooi kolen op het land. Van sommigen moet je even het buitenste niet mooie blad er even af pellen. Daaronder zit dan nog een prima kool!

We gaan nu de kerst in. In deze rare ongewone tijd. Ik hoop dat we tijdens de kerst, door samen te zijn, ook al is het dan niet met zoveel tegelijk, onze zorgen even kunnen vergeten, en kunnen genieten van het gezelschap van een ander. Dat wens ik iedereen van harte toe.

Te oogsten

Savooi kool: Staat links op de tuin, op het kool perceel. Zie bordje. Kool uitzoeken en snoeischaar of groot mes onderdoor snijden. Het kan zijn dat de kool er aan de buitenkant wat minder uitziet, maar als je dan wat buitenste bladeren eraf haalt, heb je nog een mooi kool. 1 kleine voor 1 persoon. Grotere voor meer personen.

Schorseneren : Paadje gelijk rechts naast het maisveld inlopen en dan tot aan bordje Er nu nog 3 rijen. We nemen steeds de linker rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de linkerkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de linkerkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spade vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. .Ongeveer 200 gram per volwassene.

Prei: Staat op het rechter gedeelte. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 250 gram per volwassene.

Boerenkool of palmkool: Staat helemaal links op de tuin. Bij de andere koolsoorten. Alleen de mooie onderste grote bladeren plukken. Dan kunnen de kleinere nog wat groter groeien. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Groenlof: Staat bij de bladgroenten. Achteraan. Rechts achter de groenselderij. Kan je ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Hoeveelheid. 1 kleine per persoon. Grote voor 2 personen of meer personen.

Wortels: In de buurt van de handpomp staat het bordje! Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas, rechts. Graag vooraan beginnen met oogsten. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat rechts vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Voor de liefhebber

Pastinaak: Staat rechts op het land vooraan. Zie bordje. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 250 gr per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Spruiten: Staan op linker gedeelte, bij de andere koolsoorten. Veel spruiten zijn helaas aangetast. Oogsten door mooie grote spruiten te zoeken en die van de stengel af te breken. De kleine spruiten graag laten zitten. Die groeien nog groter. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Krulpeterselie:Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijselderij:Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rucola: Staat achteraan, links van de prei. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. 1 bosje per volwassene.



Jan-Jaap Scholten