2021 01 15 boerenkool vorstWe hebben weer nachtvorst op de tuin. Afgelopen woensdagnacht zo rond de -3 graden. Ik heb de handpomp los gekoppeld van de bron om kapotvriezen te voorkomen. Bepaalde groenten zijn wel afgedekt met doek, maar of dit voldoende is om de vorst te overleven moeten we even afwachten. Gelukkig zijn de boerenkool, palmkool, spruiten, schorseneren, aardperen en prei winterhard.

Ook de winterpostelein kan tegen vorst. Al moet je die wel eerst laten ontdooien voordat je die gaat oogsten. Als s'ochtends eerst een tijdje de zon de kas heeft kunnen verwarmen gaat het wel goed. Er is nog wel winterpostelein te oogsten. Niet heel veel, maar ik denk dat het nog wel een weekje gaat. Daarna misschien even stoppen om het weer aan te laten groeien. Er is nog veel prei. Hier kunnen we ruim van oogsten. Zoals ik al wel eerder gemeld heb, ga ik verhuizen. In de nieuwe woning moest veel geklust worden. Alle wanden en vloeren waren kaal. Dat is nu gelukkig klaar. Ik kan me nu gaan richten op het inpakken van mijn spullen. Eind deze maand wil ik de grote bups oververhuizen.

Te oogsten

Prei: Staat op het rechter gedeelte. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 400 gram per volwassene.

Boerenkool of palmkool: Staat helemaal links op de tuin. Bij de andere koolsoorten. Alleen de mooie onderste grote bladeren plukken. Dan kunnen de kleinere nog wat groter groeien. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Schorseneren : Paadje gelijk rechts naast het maisveld inlopen en dan tot aan bordje Er nu nog 3 rijen. We nemen steeds de linker rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de linkerkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de linkerkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spade vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. .Ongeveer 200 gram per volwassene.

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Voor de liefhebber

Wortels: In de buurt van de handpomp staat het bordje! Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt. (De muizen eten er ook van)

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas, rechts. Graag vooraan beginnen met oogsten. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b. Zolang de voorraad strekt.

Spruiten: Staan op linker gedeelte, bij de andere koolsoorten. Veel spruiten zijn helaas aangetast. Oogsten door mooie grote spruiten te zoeken en die van de stengel af te breken. De kleine spruiten graag laten zitten. Die groeien nog groter. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Groenlof: Staat bij de bladgroenten. Achteraan. Rechts achter de groenselderij. Kan je ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Hoeveelheid. 1 kleine per persoon. Grote voor 2 personen of meer personen. Zolang de voorraad strekt.

Snijbiet: Staat rechts vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijselderij:Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rucola: Staat achteraan, links van de prei. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. 1 bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.




Jan-Jaap Scholten