2021 01 20 preiPrei altijd met blad oogsten, want ook het blad is eetbaar.Het heeft hard gewaaid afgelopen nacht. Ben benieuwd hoe de kassen het gehouden hebben. Vandaag maar even kijken. Zoals ik al eerder melde, vanwege de corona wordt er dit seizoen vaker geoogst als in andere jaren. Met als gevolg dat de groente sneller op raken. De winterwortel is inmiddels ook op geoogst. Voor dit seizoen is het even niet anders. Voor volgend seizoen teel ik iets meer.

Elk seizoen reken ik uit wat het zou kosten als je de groenten die je oogst in de (biologische) winkel zou kopen. Ik neem 4 steekproeven(weken) verdeeld over het seizoen. Dat zijn week 25,35,45 en 3. De gemiddelde weekprijs voor seizoen 2020/21 is € 14,40. Vorig seizoen was dat € 21,00. Je betaalt € 250 per volwassene per seizoen. Ik garandeer 40 weken oogsten. Als je de groenten in de winkel zou kopen ben je 40 x 14,40 = € 576 kwijt. Dus het financiële voordeel is dan 576-250= € 326 per volwassene. Echter er zijn er ook die minder oogsten. Laten we zeggen 30 weken per seizoen. Dan nog is 30 x 14,40 = 432. Minus 250 is nog steeds € 182 voordeel. Naast dat er een financieel voordeel is, zijn er natuurlijk ook andere voordelen. Vooral op het gebied van beleving. Ook niet onbelangrijk!

De winterpostelein is nu even op. Ze groeit gelukkig weer aan. We moeten dus even geduld hebben. Van de prei is er nog heel veel. Hier kan je ruim van oogsten.

Je mag ook extra oogsten om het in te maken of vriezen.

Aangezien de komende weken voor mij in het teken staan van inpakken en verhuizen, weet ik niet of het ervan komt om volgende week een nieuwsbrief te schrijven. Dus voor de zekerheid sla ik maar een weekje over.

Te oogsten

Prei: Staat op het rechter gedeelte. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 400 gram per volwassene. Je mag ook nog 400 gram extra oogsten om in te maken.

Boerenkool of palmkool: Staat helemaal links op de tuin. Bij de andere koolsoorten. Alleen de mooie onderste grote bladeren plukken. Dan kunnen de kleinere nog wat groter groeien. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Schorseneren : Paadje gelijk rechts naast het maisveld inlopen en dan tot aan bordje Er nu nog 3 rijen. We nemen steeds de linker rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de linkerkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de linkerkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spade vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. .Ongeveer 200 gram per volwassene.

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Voor de liefhebber

Spruiten: Staan op linker gedeelte, bij de andere koolsoorten. Veel spruiten zijn helaas aangetast. Oogsten door mooie grote spruiten te zoeken en die van de stengel af te breken. De kleine spruiten graag laten zitten. Die groeien nog groter. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Groenlof: Staat bij de bladgroenten. Achteraan. Rechts achter de groenselderij. Kan je ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Hoeveelheid. 1 kleine per persoon. Grote voor 2 personen of meer personen. Zolang de voorraad strekt.

Snijbiet: Staat rechts vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijselderij:Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rucola: Staat achteraan, links van de prei. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. 1 bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten