2021 02 05 winterposteleinAfgelopen weekend ben ik verhuisd. Van het platteland in Schalkhaar naar Het Oostrik in Deventer-oost. Ondanks de beperkende corona-maatregelen, verliep de verhuizing soepel. Zit nu dus in het stadium; dozen uitpakken.

De handpomp had ik vanwege de vorst losgekoppeld. Dan vriest het niet kapot. Ik laat het losgekoppeld. Er is namelijk weer flinke vorst voorspeld voor komend weekend.

Langzaam maar zeker raakt de groente op geoogst. Van de boerenkool moeten we de toppen oogsten. En er zijn alleen nog kleine spruitjes.

Gelukkig groeit de winterpostelein in de kas weer aan. En kunnen we die weer gaan snijden. Misschien dat ik over 4 weken al weer aan het ploegen ben. En kan ik daarna weer de eerste groenten gaan zaaien.

Te oogsten

Prei: Staat op het rechter gedeelte. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 400 gram per volwassene. Je mag ook nog 1 kilo extra oogsten om in te maken/vriezen

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas, rechts. Graag vooraan beginnen met oogsten. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.

Boerenkool of palmkool: Staat helemaal links op de tuin. Bij de andere koolsoorten. Je mag nu ook de toppen plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Schorseneren : Paadje gelijk rechts naast het maisveld inlopen en dan tot aan bordje Er nu nog 3 rijen. We nemen steeds de linker rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de linkerkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de linkerkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spade vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. .Ongeveer 200 gram per volwassene.

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Voor de liefhebber

Spruiten: Staan op linker gedeelte, bij de andere koolsoorten. Veel spruiten zijn helaas aangetast. Oogsten door spruiten te zoeken en die van de stengel af te breken. Die groeien nog groter. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat rechts vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijselderij:Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rucola: Staat achteraan, links van de prei. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. 1 bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten