De sneeuw is op de tuinderij is bijna overal gesmolten. Je kan zien dat het zeer hard gevroren heeft. Wel rond de -15 graden. De groenten hebben een flinke klap gekregen. Zo is het restant boerenkool en palmkool aangetast of hangt slap. Dus dat is klaar. Ook de prei is door de vorst aangetast. Ik heb gisteren wat geoogst. Als je de aangetaste bladeren en de buitenste laag van de witte schacht afhaalt hou je nog mooie prei over.

Het nieuwe seizoen komt in zicht. Meestal begin ik in maart met de bewerkingen om het land weer klaar te maken. Klepelen, bemesten en ploegen. Ik leg nu nog de laatste hand aan de teeltplanning. Het zaad is allemaal binnen en het plantgoed is besteld. Laat het voorjaar maar komen!

Te oogsten

Prei: Staat op het rechter gedeelte. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 400 gram per volwassene. Je mag ook nog 400 gram extra oogsten om in te maken.

Schorseneren : Paadje gelijk rechts naast het maisveld inlopen en dan tot aan bordje. Je graaft aan de linkerkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de linkerkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spade vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. .Ongeveer 200 gram per volwassene.

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas, rechts. Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.

Spruiten: Staan op linker gedeelte, bij de andere koolsoorten. Veel spruiten zijn helaas aangetast. Oogsten door mooie grote spruiten te zoeken en die van de stengel af te breken. De kleine spruiten graag laten zitten. Die groeien nog groter. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten