2021 02 27 ploegenJe moet het ijzer smeden wanneer het heet is. Meestal ploeg ik de tuin ergens begin maart. Ik heb dan 3 a 4 dagen droog weer nodig en de grond moet niet te nat zijn. Nou dat was deze week het geval. Dinsdag heb ik de gewasresten klein geklepeld, woensdag het land bemest en donderdag (de dag dat ik dit schrijf) geploegd.

Voor het ploegen heb ik nog 2 kisten prei en een paar kilo schorseneren van het land gehaald. Die staan bij het afdakje. Kan je dus van pakken. Door de warmte is de winterpostelein in de kas weer flink gaan groeien. Dus daar is weer genoeg van.

Te oogsten

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas, rechts. Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 150 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.

Prei: Staat in een kist bij het afdakje. Ongeveer 250 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Schorseneren : Liggen in een kist bij het afdakje. .Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Oogsten; Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 250 gram per volwassene.Jan-Jaap Scholten