2021 03 05 klimkaatalarmOmdat ik vroeg ben met ploegen, kan ik nu rustig verder gaan met het voorbereiden van het seizoen. De eerste teeltbedden zijn uitgezet. En ik ben begonnen met het opbouwen van het 2 meter hoge gaaswerk voor de peultjes en kapucijners.

Er is veel aandacht voor corona, maar er zijn andere zaken die minstens zo belangrijk zijn. We moeten nu echt werk gaan maken van het aanpakken van de klimaatverandering. Hoe langer we daar mee wachten, des te moeilijker wordt het. De huidige politiek schuift het op de lange baan. Gelukkig zijn er nieuwe verkiezingen en is er een kans dat er wat verandert. Als genoeg mensen op de goede partij stemmen kan dat! Daarom is er op zondag 14 maart het klimaatalarm. Deze wordt landelijk georganiseerd. Ook in Deventer is er een Klimaatalarm.

Meld je aan via de landelijke website en zorg dat je om 14:00 op de Brink bent. Veiligheid staat voorop. We houden ons, in overleg met de gemeente Deventer, aan de Corona-maatregelen. Neem dus je mondkapje mee (verplicht!) en volg de instructies van onze begeleiders. Er zal voor de Waag een gevarieerd programma zijn met optredens van zangers, dichters en sprekers. Om 15.00 precies zal er, in alle steden tegelijkertijd, het Klimaatalarm klinken. Neem wekkers, fluitjes, deksels en pannen mee. Met ons allen laten wij het Klimaatalarm klinken.

Voor het ploegen heb ik nog 2 kisten prei van het land gehaald. Daarvan staat er nog 1 bij het afdakje. Kan je dus van pakken. En door de warmte is de winterpostelein in de kas weer flink gaan groeien. Dus daar is weer genoeg van.

Te oogsten

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas, rechts. Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 150 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.

Prei: Staat in een kist bij het afdakje. Ongeveer 250 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Oogsten; Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Ongeveer 250 gram per volwassene.


Jan-Jaap Scholten