Terwijl ik dit schrijf, waait het flink. Met af en toe harde windstoten. Ben net nog op de tuin geweest om te kijken of de kasdeuren goed dicht zitten. Het is altijd weer spannend of de tuin goed door de harde wind komt.

De eerste groenteplantjes zijn geplant!


In de kleine tunnelkas heb ik sla van het ras Lollo Rossa geplant. Krulsla ‘Lollo Rossa’ is een snelgroeiende, roodbruine krulsla met sterk ingesneden bladeren en zeer decoratief en zacht blad. Het was ook de bedoeling om bosui in de kleine kas te planten, maar die zijn nog niet geleverd. Dus dat moet nog even wachten. Zodra het weer het toelaat ga ik peultjes zaaien en de teeltbedden voor de spinazie en raapstelen klaarmaken. De winterpostelein in de kas is flink gaan groeien. Dus daar is genoeg van.

Te oogsten

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas, rechts. Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 150 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer goed sluiten a.u.b.

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Oogsten; Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Ongeveer 250 gram per volwassene.


Jan-Jaap Scholten