2021 03 18 lavapoederDe kassen hebben de stormachtige wind van vorige week goed doorstaan. Door het herfstachtige weer ben ik nog niet aan zaaien toegekomen. Om te kunnen zaaien met de zaaimachine moet de bovenste laag grond op kunnen drogen. En dat was de laatste week niet het geval. Gelukkig zijn er een paar droge dagen voorspeld en dan gaat het vast wel lukken. Ik heb in ieder geval al wel flink wat teeltbedden op het land uitgezet. Ik meet waar de bedden moeten komen en plaats dan rietpluimen om te weten waar ik met de tractor de bedden er in moet rijden. De teeltbedden zijn 1,10 meter breed, wat precies tussen de achterbanden van de tractor past. En de paden zijn 40 cm breed. Een kwestie van heel nauwkeurig over het geploegde land rijden.

Het paarse op de foto is uitgestrooide lavapoeder. Een gesteentemeel dat dient voor bodemverbetering.

In de kleine kas heb ik naast de sla, nu ook de uitjes voor de bosui geplant. Aanstaande maandag komen de eerste plantjes voor buiten; spitskool. Hopelijk wordt het wat warmer. Is wel zo prettig werken.

De winterpostelein in de kleine kas is groot en er is veel. Tip: Je kan er ook stamppot van maken.

Te oogsten

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Er staat nu zoveel dat je ook wel meer mag oogsten. Om er bijvoorbeeld stamppot van te maken. Staat in de kleine tunnelkas, rechts. Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Oogsten naar behoefte. Kasdeur altijd weer goed sluiten a.u.b.

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Oogsten; Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Ongeveer 250 gram per volwassene.Jan-Jaap Scholten