2021 03 25 zaaimachineHet was de afgelopen dagen goed weer om op het land te werken. Ik heb veel kunnen zaaien; peultjes, tuinbonen, raapstelen, rucola, tuinmelde, snijbiet, zomerwortel, bietjes, zomerpastinaak en meiraap.

En er wordt deze week nog spitskool geplant. Een beetje regen erover en het kan gaan kiemen en groeien.

De Nieuwe Akker zat als klein bedrijf in de Kleine Ondernemings Regeling. Dat betekent dat je geen btw betaald, maar ook niet in rekening brengt. Nu heeft de belastingdienst een wijziging in de KOR gemaakt. Boven een bepaalde omzet moet je uit de regeling en moet je wel btw betalen en dus ook in rekening brengen. Al vanaf vorig jaar september. Dat betekent dat ik over alles wat ik verkoop, dat zijn vnl. oogstabonnementen 9% btw aan de belastingdienst moet afdragen. De belastingdienst gaat er vanuit dat ik deze btw in rekening breng bij de klant. Helaas zal dat dus ook moeten gebeuren. Dat betekent dat de abonnementen met ingang van dit jaar verhoogd worden.

Dus per 2021 worden de bedragen;

-Volwassen lid: € 275,00

-13 t/m 17 jaar € 205,00

-9 t/m 12 jaar: € 136,00

-5 t/m 8 jaar: € 68,00

-0 tot 5 jaar: gratis

De verhoging is niet omdat ik als bedrijf meer omzet ben gaan maken en dus meer verdien. Vorig jaar had ik namelijk dezelfde omzet. Het is dus puur omdat de belastingdienst de spelregels heeft veranderd. Helaas. Over hoe we dit gaan verrekenen volgen nog mededelingen.

Te oogsten

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Er staat nu zoveel dat je ook wel meer mag oogsten. Om er bijvoorbeeld stamppot van te maken. Staat in de kleine tunnelkas, rechts. Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Oogsten naar behoefte. Kasdeur altijd weer goed sluiten a.u.b.

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Oogsten; Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Ongeveer 250 gram per volwassene.


Jan-Jaap Scholten