2021 04 29 slaDe groente op de tuin wil maar niet opgang komen. Het groeit nauwelijks. Het is veel kouder dan andere jaren. Nu blijkt dan ook dat deze april de koudste is in 36 jaar! Normaal is het gemiddeld 9,9 graden. Nu 6,7 graden. Dat ruim 3 graden zoveel verschil maakt! Maar goed het is niet anders. We moeten maar geduld hebben. In de kas groeit de groenten wel min of meer als normaal. Dat betekent dat de sla wel volgens planning groeit.

Die kunnen we nu gaan oogsten. Helaas is de bosui in de kas niet volgens planning gegaan. Ze wil gedeeltelijk niet goed groeien.

De werkzaamheden op de tuin gaan gestaag door. Er is weer van alles gezaaid; courgette, suikermais, erwten en kapucijners. En gisteren heb ik nog mooi voor de regenbui savooi kool en koolrabi op het land geplant. Ook hebben we een hele ochtend kweekgras uit de grond gehaald. Een vervelend onkruid, dat zich via de wortels vermeerderd. Met behulp van een soort grote hark achter de tractor haalden we ze boven de grond. De oogst was groot. Kruiwagens vol hebben we kunnen afvoeren.

Te oogsten

Kropsla: Lollo rosso. Staat in de kleine tunnelkas. Oogsten door met een mesje (laag genoeg!) onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Jan-Jaap Scholten