2021 05 13 suikermais aanplantGisteren begon de dag veelbelovend: Droog en veel zon. Een goede dag om onkruid te bestrijden. Op de hele akker begon er weer onkruid te groeien. We hebben toen tussen alle groente geschoffeld en de braak liggende stukken zijn allemaal met de eg achter de tractor bewerkt. Helaas begon het aan het eind van de dag te regenen. Dan hebben de bewerkingen minder effect.

De regen was wel goed voor de eerste suikermais die geplant is.

De raapstelen, rucola en spinazie zijn nu zo groot dat ze geoogst kunnen worden. Ook de peterselie en snijselderij zijn nu zover. De sla in de kleine kas moet nu snel geoogst worden anders gaat het doorschieten. Er staat ook nog voldoende bosui in de kleine kas.

Er is een traditie op de Nieuwe Akker om de uienteelt op de akker, gezamenlijk te doen. We planten samen, we verzorgen samen en oogsten samen. Door corona en andere omstandigheden is van het gezamenlijk uitjes planten dit jaar weinig terecht gekomen. Maar het samen verzorgen kan prima. Ik schoffel tussen de rijen en de oogstleden wieden onkruid in de rijen. Als je komt oogsten en je trekt 10 minuten onkruidjes bij de uienplantjes weg, is dat al heel fijn. 6 mensen die dit doen is toch weer een uur onkruid gewied! Ik zal een bordje en een onkruid bak bij het betreffende teeltbed neerzetten.

Te oogsten

Kropsla: Lollo rosso. Staat in de kleine tunnelkas. Oogsten door met een mesje (laag genoeg!) onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Bosuitje: Staat in de kleine tunnelkas. Oogsten door laag bij de grond beet te pakken en uit de grond te trekken. 3 per volwassene.

Raapstelen: Staan links op de tuin. Paadje in lopen bij bordje. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Vooraan beginnen met oogsten. Een bosje per volwassene.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.

Spinazie: Staat links op de tuin. Achter de rucola. Ook goed als salade te eten. Oogsten door onderaan de worteltjes net door te snijden. Richt hoeveelheid: ongeveer 300 gram per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.


Jan-Jaap Scholten