2021 05 20 NIEUWE AANPLANTWat een regen de afgelopen tijd! Goed voor het aanvullen van de watervoorraden in de bodem. Fijn dat er dan kassen zijn waarin je droog kunt werken. Tussen de buien door hebben we gelukkig ook nog buiten werkzaamheden kunnen doen. Ik had kapucijnenplanten voorgezaaid en die moesten de grond in.

Jenny en Harry hebben ze langs het gaas geplant. En we hebben met 3 man in no time een teeltbed met 500 knolselderij ingeplant. Net toen het weer begon te regenen waren we klaar.

Nog even voor de nieuwe deelnemers op de tuin: Voor de oogst goed de instructie lezen a.u.b. Snijselderij is om te snijden en niet om uit de grond te trekken. Anders kan er geen nieuwe selderij aan het plantje groeien!

Het is nog steeds te koud voor de tijd van het jaar. Waardoor er minder te oogsten is dan normaal. Vorig jaar konden we rond deze tijd ook al snijbiet oogsten. Maar daar moeten we nu nog even geduld voor hebben.

Te oogsten

Bosuitje: Staat in de kleine tunnelkas. Tussen het onkruid. Oogsten door laag bij de grond beet te pakken en uit de grond te trekken. 3 per volwassene.

Raapstelen: Staan links op de tuin. Paadje in lopen bij bordje. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Vooraan beginnen met oogsten. Een bosje per volwassene.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Zolang de voorraad strekt

Kropsla: Lollo rosso. Gaat schieten. Staat in de kleine tunnelkas. Oogsten door met een mesje (laag genoeg!) onderdoor te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Spinazie: Staat links op de tuin. Achter de rucola. Ook goed als salade te eten. Oogsten door onderaan de worteltjes net door te snijden. Richt hoeveelheid: ongeveer 300 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten