2021 06 03 wilde meldeWilde melde in de kleine kasWater en warmte, dan kan het snel gaan in de planten-wereld. Moet wel in de goede verhouding aanwezig zijn. Teveel is ook niet goed. Door het te natte weer van de afgelopen tijd kon ik geen sperziebonen zaaien. Het zaad gaat dan snel schimmelen. Vorige week werd het dan eindelijk droog. Vrijdagochtend heb ik op een teeltbed alle onkruidjes met de triltandcultivator los getrokken. Dagje zon er op om het onkruid te laten verdrogen en toen diezelfde avond nog een lange rij sperziebonen in de nog vochtige ondergrond van dat zelfde teeltbed gezaaid. 3 dagen later waren de bonen al ontkiemd!

Begin april heb ik volgens schema tuinmelde gezaaid. Zoals met alles wat ik in die periode gezaaid heb kwam het door de koude heel langzaam op. Maar ook heel dun. Nog een tijdje gewacht. Misschien komt de rest wat later op. Maar helaas. Ik dacht toen misschien heb ik het te ondiep gezaaid. Dus de tuinmelde nog een keer gezaaid. Dat is nog slechter opgekomen, haast niet. Misschien door de vele regen of misschien is de kiemkracht ook te slecht. Ik heb nu maar nieuw zaad besteld. We blijven het proberen! We hebben nu dus geen tuinmelde te oogsten.

Maar in de kleine kas groeit veel wilde melde. Die vind ik persoonlijk zelfs lekkerder. Die kan je dus ook oogsten! Ik moet het wel binnenkort een keer opruimen voordat het in het zaad schiet, maar zolang het er nog staat......

Gelukkig is de snijbiet goed gegaan. Daar kunnen we nu van oogsten. Jonge malse snijbiet vind ik het lekkerst. Uitje snipperen en bakken en dan op het laatst het gewassen bietenblad, met het hangwater, erbij. Even smoren en klaar is Kees.

Er is een nieuwe weegschaal op de tuin. Dus kunnen groenten weer fatsoenlijk afgewogen worden. De handpomp is gereviseerd en doet het ook weer goed.

Te oogsten

Spitskool: Staat rechts op de tuin. Naast het hoge gaas. Oogsten door onderdoor te snijden of knippen. 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Bosuitje: Staat buiten, links op de tuin. Oogsten door laag bij de grond beet te pakken en uit de grond te trekken. 3 per volwassene.

Kropsla: Groene. Staat buiten. Op linker gedeelte van de tuin. Paadje inlopen bij bordje. Oogsten door met een mesje (laag genoeg!) onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber

Wilde melde: lijkt qua smaak op tuinmelde. Staat in de kleine kas. Grote bladeren plukken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten