2021 06 10 nieuwe tuinboontjesDe zomer is goed los gebarsten. En er is is voorlopig geen regen voorspeld. Ik heb dan ook inmiddels weer de eerste groente beregend. Uienplantjes wortelen ondiep en moeten op tijd van water voorzien worden. Er is goed onkruid gewied tussen de uien. Fijn! De eerste aardbeien kleuren rood. Helaas dragen de planten niet zo veel vruchten. Dus kunnen we maar bescheiden oogsten. De peultjesplanten beginnen volop te bloeien. Dus het duurt niet lang meer voordat de eerste peultjes komen.

De eerste mini tuinboontjes zijn zichtbaar. En de volgende oogstweek kunnen we broccoli gaan oogsten.

Te oogsten

Spitskool: Staat rechts op de tuin. Naast het hoge gaas. Oogsten door onderdoor te snijden of knippen. 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Bosuitje: Staat buiten, links op de tuin. Oogsten door laag bij de grond beet te pakken en uit de grond te trekken. 3 per volwassene.

Kropsla: Groene. Staat buiten. Op linker gedeelte van de tuin. Paadje inlopen bij bordje. Oogsten door met een mesje (laag genoeg!) onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber


Aardbeien: Staan rechts naast de grote tunnelkas. Er is niet zoveel. We oogsten een bescheiden hoeveelheid van 100 gram. Zo kan (hopelijk) iedereen een keer aardbeien oogsten.

Wilde melde: lijkt qua smaak op tuinmelde. Staat in de kleine kas. Grote bladeren plukken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten