2021 06 18 kat bij waterEen kat van de buren kijkt nieuwsgierig naar hoe het water zich een weg baant. De temperaturen bereiken hoge waarden. Ik moet de planten in de grote kas regelmatig water geven. Omdat makkelijk te kunnen doen, is er een 1000 litervat op een aantal pallets gezet. Dit vat pomp ik vol met water. Onder de kraan van het vat staat een grote bak, die ik vol laat lopen. Hierin kan je 2 gieters in zijn geheel onderdompelen, zodat ze snel vol lopen met water. De planten zijn in geulen geplant, die door er met de gieters langs te lopen van water voorzien worden. Een handig systeem. Wat nog handiger is, is dat de grond in de kas langzaam afloopt. Als ik aan de hoge kant de slang van de pomp erin leg loopt de geul als een klein beekje vol.

De peultjes zijn inmiddels klaar om geoogst te worden. En er is volop broccoli! Oogsten maar!

Te oogsten

Peultjes: De eerste peultjes van dit seizoen! Staan rechts op het land, aan het hoge gaas. Oogsten door de grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene.

Broccoli: Staat helemaal rechts op de tuin. Mooie stronk met groene kleur uitzoeken en snijden. Alleen de stronk uitsnijden, want dan groeien er weer nieuwe stronkjes aan de plant. 1 stronkje per volwassene. Ong. 250 gr per volwassene. Links naast het teeltbed van de broccoli zijn over de hele lengte spruitkoolplantjes geplant. Voorzichtig!

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Bosuitje: links op de tuin. Oogsten door laag bij de grond beet te pakken en uit de grond te trekken. 4 per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber

Aardbeien: Staan rechts naast de grote tunnelkas. Er is niet zoveel. We oogsten een bescheiden hoeveelheid van 150 gram. Zo kan (hopelijk) iedereen een keer aardbeien oogsten. Zolang de voorraad strekt.

Spitskool: Staat rechts op de tuin. Naast het hoge gaas. Oogsten door onderdoor te snijden of knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.Jan-Jaap Scholten