2021 07 01 bonen tunnelkasIk ben blij met de regen. Er valt nu weer regen van betekenis. Genoeg om de net ontkiemde zomerwortelzaadjes erdoor te trekken. Het komt goed op. In tegenstelling tot de voor de derde keer gezaaide tuinmelde. Tja dan weet ik het ook niet meer. Afgelopen woensdagochtend regende het bijna de gehele ochtend. We hebben toen het werk in de kassen eens goed ter hand genomen. De komkommer- en tomatenplanten zijn gediefd en ingedraaid en het onkruid is verwijderd.

Daarnaast heeft Bram met de zeis het hoge gras langs het toegangspad van de parkeerplaats naar de tuin gemaaid.

Ik heb gekeken hoe het met de zomerwortels en bietjes van de eerste inzaai is. Ik vind ze nog net iets te klein, dus nog even geduld. De eerste komkommers komen eraan. Dat gaat in het begin langzaam, Ik zal dan ook zelf de goede exemplaren oogsten en onder het afdakje in een kistje klaar leggen. Daar mag je dan uit pakken. Veel peultjes zijn dik geworden. Maar die kan je ook oogsten en dan eten als erwtjes. Voor de liefhebber.

Te oogsten

Kropsla: Op linker gedeelte. Vanaf de handpomp zie je ze al staan. Krop met mesje onderdoor snijden. 1 per volwassene.

Meiraapjes: Staan helemaal rechts op de tuin, vooraan. Links naast de broccoli. Zijn kleine witte knolletjes en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Meiraap kan je zowel rauw eten, als koken. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Vooraan beginnen met oogsten. Ongeveer 200 gram.

Rode bessen: staan o. a. langs het toegangspad. Groeien aan de vrijstaande struiken. Alleen de rode bessen plukken. Ongeveer 150 gram per volwassene. Meer mag want er hangt nog veel!

Peultjes: Staan rechts op het land, aan het hoge gaas. Oogsten door de grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene. De dikke peulen kan je als erwtjes oogsten.

Broccoli: Staat helemaal rechts op de tuin. Mooie stronk met groene kleur uitzoeken en snijden. Alleen de stronk uitsnijden, want dan groeien er weer nieuwe stronkjes aan de plant. . Ong. 250 gr per volwassene. Links naast het teeltbed van de broccoli zijn over de hele lengte spruitkoolplantjes geplant en aan de rechterkant rode kool. Voorzichtig!

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Bosuitje: links op de tuin. Oogsten door laag bij de grond beet te pakken en uit de grond te trekken. 4 per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.


Jan-Jaap Scholten