2021 07 09 courgette vruchtenCourgette vruchtenIk vind het wel fijn weer zo. Beetje zon, beetje wolken, beetje regen. En niet te warm. Van mij mag het wel de zomer zo door. Door de regen kwam er overal weer onkruid op. Ik heb de kale stukken land weer met de tractor geëgd. En verder hebben we tussen de groenten rijen weer flink geschoffeld. Dat scheelt weer een hoop onkruid. Deze week hebben we een bed savooiekool geplant. En ik heb een rij sperziebonen gezaaid. De snijbonenplanten die rond de stokken groeien doen het goed. De eerste zijn al bovenin. De eerste courgette-vruchten laten zich nu ook zien.

Die kunnen we gaan oogsten. De zomerworteltjes zijn nu ook op maat. En de eerste rode bietjes gaan we ook oogsten.

Als er weer aubergines of komkommers op maat zijn dan leg ik ze klaar in een kistje onder het afdak. Als je al een keer gehad hebt even wachten graag. Dan krijgt iedereen wat. Als je peultjes gaat plukken, dan niet de paarse peulen plukken. Dat zijn kapucijners.

Te oogsten


Rode bietjes: Staan op linker gedeelte, vooraan. Je moet wel even de dikste zoeken. Dat kan je niet makkelijk zien, maar des te beter voelen. Je gaat met je hand gewoon naar de onderkant van de plant en veegt wat grond weg terwijl je de ronding van het bietje voelt. En dan kan je het ook zien. Oogsten door bietje uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene

Koolrabi: Staat op rechtergedeelte, links naast de broccoli, achteraan. Dit is en ras wat heel groot kan worden en nog steeds bruikbaar. Oogsten door met een snoeischaar onderdoor te knippen. 1 per volwassene

Zomerworteltjes: Staan op linker gedeelte. Gelijk rechts naast de uien, Vooraan beginnen met oogsten. s.v.p. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Tuinbonen: Staan helemaal rechts op de tuin. Rechts naast de peultjes. Alleen dikste peulen van de plant plukken. Richthoeveelheid: ongeveer 800 gram per volwassene.

Meiraapjes: Staan helemaal rechts op de tuin, vooraan. Links naast de broccoli. Zijn kleine witte knolletjes en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Meiraap kan je zowel rauw eten, als koken. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Vooraan beginnen met oogsten. Ongeveer 200 gram.

Bessen: staan o. a. langs het toegangspad. Groeien aan de vrijstaande struiken. . Ongeveer 150 gram per volwassene. Meer mag want er hangt nog veel!

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Bosui: links op de tuin. Oogsten door laag bij de grond beet te pakken en uit de grond te trekken. 4 per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber:

Courgette: Staan achter de mais planten. Links langs de mais naar achteren lopen. Zie bordje. De planten zijn net begonnen. Dus in het begin soms geen vruchten beschikbaar. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Kropsla: Gaat schieten. Op linker gedeelte. Vanaf de handpomp zie je ze al staan. Krop met mesje onderdoor snijden. 1 per volwassene.

Broccoli: Staat helemaal rechts op de tuin. Mooie stronk met groene kleur uitzoeken en snijden. Alleen de stronk uitsnijden, want dan groeien er weer nieuwe stronkjes aan de plant. Ong. 200 gr per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peultjes: Dunne zijn er niet zoveel. Staan rechts op het land, aan het hoge gaas. Oogsten door de grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene. De dikke peulen kan je als erwtjes oogsten.Jan-Jaap Scholten