AubergineplantenAan water uit de hemel geen gebrek. Ik heb dit seizoen nog nauwelijks hoeven sproeien. Dat is wel eens anders geweest! De temperatuur is de laatste dagen niet zo hoog. Fijn weer om fysieke arbeid te verrichten. Maar tja, als je nu aan de Nederlandse kust zit om vakantie te vieren, wens je wellicht hogere temperaturen.

Het is weer komkommertijd op de Nieuwe Akker. We hebben nu veel komkommers, terwijl een deel van de oogstleden net op vakantie zijn gegaan. Dus hou je niet in om komkommers te oogsten. Je kan mogelijk wat op zoetzuur zetten. We hebben afgelopen week de grote kas flink onder handen genomen. De planten daar moeten regelmatig verzorgt worden. Tomaten en komkommers moeten gediefd. Overtollig blad moet verwijderd en allerlei andere klusjes.

Gert heeft onder de aubergineplanten al het onkruid weggehaald. Heel fijn. Het is echter tot nu toe niet zo'n goed aubergine jaar. Waarschijnlijk door het koude voorjaar. We hebben dus maar een beperkte oogst.

Er zijn wel veel sperziebonen. Daar mag je extra van plukken. Wel beginnen door het vochtige weer de bonenplanten van binnen wat te smetten.

Vorige keer melde ik dat de opkweek van de palmkoolplantjes niet zo goed ging. Het valt mee. Ik heb er toch nog bijna een heel teelt-bed mee kunnen uitplanten.

De courgettes groeien snel. Sneller dan wij met de oogst kunnen bijhouden. Graag te grote exemplaren ook van de plant los snijden. Mag je daar wel op een hoopje neerleggen. Dan blijft de ontwikkeling van nieuwe vruchten goed aan de gang.

Te oogsten


Komkommer: In de grote kas. Graag de grootste, dikste komkommers eerst oogsten. Dus ook even naar achteren doorlopen. Oogsten met mesje of snoeischaar.1 per volwassene. Er is veel. Je mag 1 dikke extra oogsten.

Sperziebonen: Staan helemaal rechts op het land. Groeien aan lage struikjes. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 250 gram per volwassene. Je mag ruim extra oogsten om in te maken/vriezen.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rode bietjes: Staan op linker gedeelte, vooraan. Je moet wel even de dikste zoeken. Dat kan je niet makkelijk zien, maar des te beter voelen. Je gaat met je hand gewoon naar de onderkant van de plant en veegt wat grond weg terwijl je de ronding van het bietje voelt. En dan kan je het ook zien. Oogsten door bietje uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene

Koolrabi: Staat op rechtergedeelte, links naast de broccoli, achteraan. Dit is en ras wat heel groot kan worden en nog steeds bruikbaar. Oogsten door met een snoeischaar onderdoor te knippen. 1 per volwassene

Zomerworteltjes: Staan op linker gedeelte. Gelijk rechts naast de uien, Vooraan beginnen met oogsten. s.v.p. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Courgette: Staan achter de mais planten. Links langs de mais naar achteren lopen. Voorzichtig steeltje doorsnijden. 1 per volwassene

Tomaat: In de grote kas. Je mag 8 kerstomaatjes per volwassene plukken. Of wat minder kerstomaatjes en een vleestomaat.

Kropsla(Batavia): Op linker gedeelte. Vanaf de handpomp zie je ze al staan. Krop met mesje onderdoor snijden. 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Dille: Staat op rechter gedeelte. Vooraan. Alleen blad of toppen plukken. Een bosje per volwassene

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber:


Broccoli: Staat helemaal rechts op de tuin. Af en toe groeien er weer nieuwe kleinere stronkjes. Oogsten door stronkje te snijden. Ong. 200 gr per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten