2021 08 05 uien drogen op het veldDe teelt van de uien is tot nu toe goed gegaan. Het is de teelt die we gezamenlijk doen. Samen uitjes planten en samen het onkruid weg halen. Erg fijn. Vorige week heb ik het uienloof “gestreken” Als een groot deel van de uien het loof laat omvallen dan druk ik de rest van het loof ook omlaag. Dan word als het ware de hals van de ui onderaan dichtgeknepen. Een fase in de afrijping van de ui. Achteraan waar de uien staan begon toch weer aardig wat onkruid te groeien. En met al die vochtigheid van de regen, was ik bang voor schimmel problemen. Ik heb toen besloten om een deel van de uien vast op te trekken en die op een schoon stuk land te laten drogen.

Die uien liggen nu tussen 2 rijen pompoenen waartussen de grond nog ruim open is.
We oogsten de uien nu ook. Maar die moet je dan nog wel even zelf uit de grond trekken.

Een deel van de snijbiet werd niet geoogst. Dat deel had hele grote bladeren en dikke stelen. Door die af te snijden, loopt er weer nieuw jong en mals blad uit. Dus vandaar dat de helft van het teeltbed kort gewiekt is.

Ik had al in een eerder oogstbericht gemeld dat de savooiekool teelt mislukt was. Een aantal planten hebben toch een compacte gesloten kool gevormd. Die kan dan nog geoogst worden

Te oogsten

Ui: Staan op linker gedeelte. Zie bordje. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Hoeveelheid: 1 per volwassene.

Komkommer: In de grote kas. Graag de grootste, dikste komkommers eerst oogsten. Dus ook even naar achteren doorlopen. Oogsten met mesje of snoeischaar.1 per volwassene. Er is veel. Je mag 1 dikke extra oogsten.

Sperziebonen: Staan helemaal rechts op het land. Groeien aan lage struikjes. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 250 gram per volwassene. Je mag ruim extra oogsten om in te maken/vriezen.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rode bietjes: Staan op linker gedeelte. Je moet wel even de dikste zoeken. Die staan vooral achteraan op het teeltbed. Dat kan je niet makkelijk zien, maar des te beter voelen. Je gaat met je hand gewoon naar de onderkant van de plant en veegt wat grond weg terwijl je de ronding van het bietje voelt. En dan kan je het ook zien. Oogsten door bietje uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene

Zomerworteltjes: Staan op linker gedeelte. Gelijk rechts naast de uien, Vooraan beginnen met oogsten. s.v.p. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Courgette: Staan achter de mais planten. Links langs de mais naar achteren lopen. Voorzichtig steeltje doorsnijden. 1 per volwassene

Tomaat: In de grote kas. Je mag 8 kerstomaatjes per volwassene plukken. Of 1 grote vleestomaat.

Kropsla(Batavia): Op linker gedeelte. Vanaf de handpomp zie je ze al staan. Krop met mesje onderdoor snijden. 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Dille: Staat op rechter gedeelte. Vooraan. Alleen blad of toppen plukken. Een bosje per volwassene

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber:

Aubergine: Staat in de grote kas. Rechter rij. Grote vrucht uitzoeken en met snoeischaar steeltje doorknippen. Ongeveer 200 gram per volwassene. Als je al een keer gehad hebt graag voor een ander laten hangen. Zolang de voorraad strekt.

Broccoli: Staat helemaal rechts op de tuin. Mooie stronk met groene kleur uitzoeken en snijden. Alleen de stronk uitsnijden, want dan groeien er weer nieuwe stronkjes aan de plant. Ong. 200 gr per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Koolrabi: Staat op rechtergedeelte, links naast de broccoli, achteraan. Dit is en ras wat heel groot kan worden en nog steeds bruikbaar. Oogsten door met een snoeischaar onderdoor te knippen. 1 per volwassene.

Savooiekool: Teelt is mislukt. Maar er zijn een paar planten die toch een compacte en gesloten kool hebben gevormd. Even in knijpen om te kijken of die compact gevuld is. 1 per huishouden. Zolang de voorraad strekt.

Jan-Jaap Scholten