2021 08 12 jonge hulpFijn dat droge weer. Dan kunnen we wat makkelijker onkruid bestrijden. Door al die regen van de afgelopen tijd groeien de groenten hard. En het onkruid dus ook. We hebben de afgelopen dagen veel onkruid met de hand weggehaald.

En we hadden hulp van alle leeftijden! Dat het mooi schoon geworden is kan je goed zien bij de snijbiet. En ook bij de jongste venkel, knolselderij, groenlof, sla, palmkool en boerenkool. En sinds gisteren kunnen we vanwege het droge weer dus ook schoffelen en met de tractor het land schoon houden.

We hebben ook nog een heel bed boerenkool kunnen uitplanten. Ik had voor de tweede keer boerenkool moeten voorzaaien. En dit keer was de opkweek goed gelukt.

Deze week ook suikermais op het oogstmenu. Omdat vogels de mais ook lekker vinden heb ik weer de roofvogelvlieger opgezet. En we kunnen nu ook venkel en snijbonen gaan oogsten.

Te oogsten

Venkel: Staat op linker gedeelte van de tuin. Rechts achteraan bij de bietjes. Dik exemplaar uitzoeken en met een groot mes de venkel onderdoor snijden. Knippen met een snoeischaar kan ook. Vervolgens snijdt je eventueel de takken eraf. 1 dikke venkel per volwassene

Suikermais. Staat vlak bij de handpomp. Van de linker rijen oogsten. Een dikke kolf uitzoeken met een zo donker mogelijke pluim erop. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een rijpe voor je uitzoeken. 1 per volwassene.

Snijbonen: Staan op het linker gedeelte. Achteraan aan de hoge bamboe stokken. Oogsten door onder de bladeren te kijken en de grootste lange peulen plukken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Ui: Staan op linker gedeelte. Zie bordje. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Hoeveelheid: 1 per volwassene.

Komkommer: In de grote kas. Graag de grootste, dikste komkommers eerst oogsten. Dus ook even naar achteren doorlopen. Oogsten met mesje of snoeischaar.1 per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rode bietjes: Staan op linker gedeelte. Je moet wel even de dikste zoeken. Die staan vooral achteraan op het teeltbed. Dat kan je niet makkelijk zien, maar des te beter voelen. Je gaat met je hand gewoon naar de onderkant van de plant en veegt wat grond weg terwijl je de ronding van het bietje voelt. En dan kan je het ook zien. Oogsten door bietje uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene

Zomerworteltjes: Staan op linker gedeelte. Op nieuwe plek! Vooraan beginnen met oogsten. s.v.p. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Courgette: Staan achter de mais planten. Links langs de mais naar achteren lopen. Voorzichtig steeltje doorsnijden. 1 per volwassene

Tomaat: In de grote kas. Je mag 8 kerstomaatjes per volwassene plukken. Of 1 grote vleestomaat(of 2 kleinere)

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Dille: Staat op rechter gedeelte. Vooraan. Alleen blad plukken. Een bosje per volwassene

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber:

Sperziebonen: Staan helemaal rechts op het land. Groeien aan lage struikjes. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 250 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Aubergine: Staat in de grote kas. Rechter rij. Grote vrucht uitzoeken en met snoeischaar steeltje doorknippen. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Savooiekool: Staat rechts van het hoge gaas, achteraan. Teelt is mislukt. Maar er zijn een paar planten die toch een compacte en gesloten kool hebben gevormd. Even in knijpen om te kijken of die compact gevuld is. 1 per huishouden. Zolang de voorraad strekt.

Kropsla(Batavia): Gaat schieten. Op linker gedeelte. Vanaf de handpomp zie je ze al staan. Krop met mesje onderdoor snijden. 1 per volwassene.

Jan-Jaap Scholten