Foto: Uien drogen in de kleine tunnelkas.De eerste partij uien is goed droog geworden. Die lagen tot zondag nog buiten, maar die heb ik voor de regenbuien in de kleine kas gelegd om na te drogen. Die zit nu in droog in kisten. De uien die nog in de grond zaten kunnen daar niet heel veel langer blijven. Dus moeten ze opgetrokken en gedroogd worden. Normaal doen we dat buiten op het land. Maar met al die regenbuien vertrouw ik het niet.

Ik heb toen besloten om ze dan maar in de kleine kas te drogen te leggen. Dan moet het niet heel zonnig en warm weer worden anders wordt het te warm in de kas en daar kunnen de uien ook niet tegen. Tja, zo is er altijd wat.

Over kas gesproken; de komkommerplanten in de grote kas zijn ziek geworden en zullen nauwelijks nog nieuwe komkommers vormen. Helaas. Wel zijn er op het moment veel rode tomaten. Sinds deze week is er ook andijvie te oogsten.

Te oogsten

Andijvie: Staat achter de sla. Links van de prei en naar achteren. Oogsten door met een mesje laag onder de krop door te snijden. 1 per volwassene.

Sla: Kleine rood-groene bindsla. Op linker gedeelte. Vanaf de handpomp zie je ze al staan. Krop met mesje onderdoor snijden. 1 per volwassene.

Venkel: Staat op linker gedeelte van de tuin. Rechts achteraan bij de bietjes. Dik exemplaar uitzoeken en met een groot mes de venkel onderdoor snijden. Knippen met een snoeischaar kan ook. Vervolgens snijdt je eventueel de takken eraf. 1 dikke venkel per volwassene

Suikermais. Staat vlak bij de handpomp. Van de linker rijen oogsten. Een dikke kolf uitzoeken met een zo donker mogelijke pluim erop. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een rijpe voor je uitzoeken. 1 per volwassene. Je mag meer kolven oogsten.

Snijbonen: Staan op het linker gedeelte. Achteraan aan de hoge bamboe stokken. Oogsten door onder de bladeren te kijken en de grootste lange peulen plukken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Ui: Staan op linker gedeelte. Zie bordje. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Hoeveelheid: 1 per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rode bietjes: Staan op linker gedeelte. Je moet wel even de dikste zoeken. Die staan vooral achteraan op het teeltbed. Dat kan je niet makkelijk zien, maar des te beter voelen. Je gaat met je hand gewoon naar de onderkant van de plant en veegt wat grond weg terwijl je de ronding van het bietje voelt. En dan kan je het ook zien. Oogsten door bietje uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene

Worteltjes: Staan op linker gedeelte. Op nieuwe plek! Vooraan beginnen met oogsten. s.v.p. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Courgette: Staan achter de mais planten. Links langs de mais naar achteren lopen. Voorzichtig steeltje doorsnijden. 1 per volwassene

Tomaat: In de grote kas. Je mag 10 kerstomaatjes per volwassene plukken. Of 2 vleestomaten

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Dille: Staat op rechter gedeelte. Vooraan. Alleen blad plukken. Een bosje per volwassene

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber:

Komkommer: In de grote kas. Graag de grootste, dikste komkommers eerst oogsten. Dus ook even naar achteren doorlopen. Oogsten met mesje of snoeischaar.1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Sperziebonen: Staan helemaal rechts op het land. Groeien aan lage struikjes. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Aubergine: Staat in de grote kas. Rechter rij. Grote vrucht uitzoeken en met snoeischaar steeltje doorknippen. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Savooiekool: Staat rechts van het hoge gaas, achteraan. Teelt is mislukt. Maar er zijn een paar planten die toch een compacte en gesloten kool hebben gevormd. Even in knijpen om te kijken of die compact gevuld is. 1 per huishouden. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten