2021 08 25 uien drogenBen eind vorige week een paar dagen naar zee geweest. Heerlijk uitgewaaid. Was fijn. Op de tuin groeien de groenten flink door. En ook het onkruid. We hebben de afgelopen dagen weer heel wat onkruid weg gewerkt.

Het grootste deel van de uien is gedroogd en ligt nu opgeslagen onder een afdak. Wat me opvalt ten opzichte van vorige jaren is dat er bijna geen slechte uien tussen zitten. Ik had dit jaar een duurdere soort gekocht, welke resistent is tegen een aantal schimmels. Dat betaalt zich dus uit! Helaas zit er wel de schimmelziekte phytophthora in de tomatenplanten. Dat betekent helaas dat de planten dood gaan. Nu hangen er veel rode vruchten aan. We kunnen er nog even van genieten. Ik heb Chinese kool, raapstelen en rucola gezaaid. Dat is goed opgekomen.

Te oogsten

Andijvie: Staat achter de sla. Links van de prei en naar achteren. Oogsten door met een mesje laag onder de krop door te snijden. 1 per volwassene.

Sla: Kleine rood-groene bindsla. Op linker gedeelte. Vanaf de handpomp zie je ze al staan. Krop met mesje onderdoor snijden. 1 per volwassene.

Venkel: Staat op linker gedeelte van de tuin. Rechts achteraan bij de bietjes. Dik exemplaar uitzoeken en met een groot mes de venkel onderdoor snijden. Knippen met een snoeischaar kan ook. Vervolgens snijdt je eventueel de takken eraf. 1 dikke venkel per volwassene

Suikermais. Staat vlak bij de handpomp. Van de linker rijen oogsten. Een dikke kolf uitzoeken met een zo donker mogelijke pluim erop. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een rijpe voor je uitzoeken. 1 per volwassene. Je mag meer kolven oogsten.

Snijbonen: Staan op het linker gedeelte. Achteraan aan de hoge bamboe stokken. Oogsten door onder de bladeren te kijken en de grootste lange peulen plukken. Ongeveer 250 gram per volwassene. Je mag meer.

Ui: Ligt onder het afdakje vlak naast de schommel. Hoeveelheid: 1 per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rode bieten: Staan op linker gedeelte. Je moet wel even de dikste zoeken. Die staan vooral achteraan op het teeltbed. Dat kan je niet makkelijk zien, maar des te beter voelen. Je gaat met je hand gewoon naar de onderkant van de plant en veegt wat grond weg terwijl je de ronding van het bietje voelt. En dan kan je het ook zien. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene of 1 dikke

Worteltjes: Staan op linker gedeelte. Op nieuwe plek! Vooraan beginnen met oogsten. s.v.p. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Courgette: Staan achter de mais planten. Links langs de mais naar achteren lopen. Voorzichtig steeltje doorsnijden. 1 per volwassene

Tomaat: In de grote kas. Je mag 14 kerstomaatjes per volwassene plukken. Of 2 vleestomaten.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Dille: Staat op rechter gedeelte. Vooraan. Alleen blad plukken. Een bosje per volwassene

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber:

Aubergine: Staat in de grote kas. Rechter rij. Grote vrucht uitzoeken en met snoeischaar steeltje doorknippen. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Savooiekool: Staat rechts van het hoge gaas, achteraan. Teelt is mislukt. Maar er zijn een paar planten die toch een compacte en gesloten kool hebben gevormd. Even in knijpen om te kijken of die compact gevuld is. 1 per huishouden. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten