chinese koolChinese koolDoor de regen hebben we deze week wat minder buiten gewerkt. We hebben wel een deel van de oranje pompoenen van het land gehaald. Daar gaan we de komende tijd mee door. Als je thuis nog een voorraad wilt aanleggen, graag pompoenen van het land afhalen. De butternut pompoenen zijn nog niet helemaal rijp. Is de vraag of dat nog lukt. De tijd zal het leren. Ik had de pompoenen gezaaid in potten. Na het kiemen wilde ze niet gaan groeien. De biologische potgrond die ik bij Intratuin gekocht had, bleek heel arm. Het is bekend dat oude potgrond zijn kracht verliest. Door corona had de verkoop van deze potgrond waarschijnlijk lang stil gelegen. Ik denk dat daar het probleem zat. Maar het gevolg is dat er een grote vertraging in de ontwikkeling van de pompoen planten kwam. En butternut heeft een langere groeiperiode dan de oranje pompoen nodig. Dus vandaar.
Deze week gaan we ook Chinese kool oogsten. Deze is van het ras granaat. Dat is een slank en open type.

Te oogsten

Chinese kool: Staat op linker gedeelte, achteraan. Achter de groenselderij. Dit ras is een slank en open type. Oogsten door onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 Chinese kool per volwassene

Groenselderij: Staat achter de snijselderij, zie bordje. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.

Pompoen: liggen rechts van de suikermais. Mooi oranje vrucht met een verkurkt steeltje uitzoeken. Oogsten door met snoeischaar steeltje door te knippen. 1 per volwassene. Leden mogen 5 of meer om thuis op te slaan. Graag vast voorraad meenemen!

Sperziebonen: De nieuwe zaaiing heeft ook weer boontjes. Staan rechts op het land. Groeien aan lage struikjes. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Raapstelen:Staan op het linker gedeelte van de tuin, achteraan. Paadje langs de Nieuw-Zeelandse spinazie en prei in lopen tot aan het eind. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bos per volwassene.

Rucola: Staat bij de raapstelen. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwegroeien. 1 bosje per volwassene.

Zomerpastinaak. Staat links op de tuin. 30 meter naar achteren. Graag de gekortwiekte exemplaren oogsten. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Knolselderij: Staan links op het land. We oogsten vanaf de achterzijde omdat daar de knollen veel dikker zijn. Eerst langs de stokbonen naar achteren lopen en dan rechtsaf om de wortels heen. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Ui: Ligt onder het afdakje vlak naast de schommel. Hoeveelheid: 4 per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rode bieten: Staan op linker gedeelte. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ook de raar gevormde bietjes zijn eetbaar. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Worteltjes: Staan op linker gedeelte. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber:

Venkel: Beginnen te schieten. Je moet het vanaf de achterkant van de tuin benaderen. Eerst langs de wortels naar achteren lopen en dan rechtsaf om de wortels heen. Dik exemplaar uitzoeken en met een groot mes de venkel onderdoor snijden. Knippen met een snoeischaar kan ook. Vervolgens snijdt je eventueel de takken eraf. 1 of 2 venkel per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Suikermais. Staat vlak bij de handpomp. Een dikke groene kolf uitzoeken met een zo donker mogelijke pluim erop. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een rijpe voor je uitzoeken. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Groene puntpaprika. In de grote kas. 2e rij van links. Omdat de planten heel kwetsbaar zijn en hele takken snel afbreken, de paprika´voorzichtig met een snoeischaar los knippen. 100 gr per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Groene tomaat; om bijvoorbeeld chutney van te maken. 500 gram per persoon.

Savooiekool: Staat rechts van het hoge gaas, achteraan. Teelt is mislukt. Maar er zijn een paar planten die toch een compacte en gesloten kool hebben gevormd. Even in knijpen om te kijken of die compact gevuld is. 1 per huishouden. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten