2021 10 15 pompoenenGelukkig was het de afgelopen dagen redelijk weer. Droog genoeg om ook buiten wat te kunnen doen. Wel hebben we tijdens buien in de grote kas de kerstomaten- en paprika planten opgeruimd. Buiten hebben we vooral de pompoenen van het land gehaald.

Die zijn nu deels opgeslagen onder het bekende afdakje naast de schommel. Vervolgens hebben we het pompoenen perceel schoon gemaakt. Immers hoe eerder ik daar winterrogge zaai, des te beter groeit het nog voordat het echt koud wordt. Ik wil de bodem graag zo bedekt mogelijk de winter in laten gaan. Dit beschermd de bodem tegen slechte weersinvloeden en uitspoeling. De nog aanwezige voedingstoffen worden zo in de roggeplant opgenomen. Als ik in het voorjaar een dikke groene mat van rogge onderploeg, geeft dat net zoveel voeding als bemesting met stalmest.

Een groot deel van de plantenresten van de pompoenen kon ik met de cultivator als hark achter de tractor van het land aftrekken. Daarna hebben we het overige onkruid met een maaier kort gemaaid. Vervolgens heb ik met de tractor de boven laag opengetrokken. En daarna met de hand zo'n 15 kilo rogge zaad gezaaid. Op de ouderwets manier, met een zaaibak en breedwerpig, Altijd spannend hoe het opkomt.

Vanaf deze week kunnen we ook groenlof oogsten. De groente vormt een vrij grote, langwerpige, gesloten krop met een toegespitste punt. Groenlof eet je zowel rauw als gekookt. De smaak ligt ergens tussen die van witlof en andijvie in; een bittertje. Lekker om stamppot of een salade van te maken.

Te oogsten

Groenlof: Staat helemaal links op de akker. Achteraan. Links van de pastinaak. Kan je ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Hoeveelheid. 1 kleine per persoon. Grote voor 2 personen of meer personen.

Chinese kool: Staat op linker gedeelte, achteraan. Achter de groenselderij. Dit ras is een slank en open type. Oogsten door onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 Chinese kool per volwassene

Groenselderij: Staat achter de snijselderij, zie bordje. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.

Pompoen: liggen onder het afdakje naast de schommel. 1 per volwassene. Jaar abonnementen houders mogen 5 of meer om thuis op te slaan. Graag vast voorraad meenemen!

Zomerpastinaak. Staat links op de tuin. 30 meter naar achteren. Graag de gekortwiekte exemplaren oogsten. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Knolselderij: Staan rechts van de wortels. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rode bieten: Staan op linker gedeelte. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ook de raar gevormde bietjes zijn eetbaar. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Worteltjes: Staan op linker gedeelte. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber:


Sperziebonen: De nieuwe zaaiing heeft ook weer boontjes. Staan rechts op het land. Groeien aan lage struikjes. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Raapstelen:Staan op het linker gedeelte van de tuin, achteraan. Paadje langs de Nieuw-Zeelandse spinazie en prei in lopen tot aan het eind. Worden al wat vezeliger. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bos per volwassene.

Rucola: Staat bij de raapstelen. Planten zijn al groot. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. 1 bosje per volwassene.

Savooiekool: Staat rechts van het hoge gaas, achteraan. Teelt is mislukt. Maar er zijn een paar planten die toch een compacte en gesloten kool hebben gevormd. Even in knijpen om te kijken of die compact gevuld is. 1 per huishouden. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten