2021 10 29 takken weghalenHet is zacht weer voor de tijd van het jaar. Wel lekker dat je dan nog zonder jas aan, in het zonnetje kan werken. Deze week zijn we verder gegaan met het snoeien van de wilgen. De knot snoei ik nog niet, want de meeste bladeren zitten nog aan de taken. Maar opschot langs de stam wel. En hier en daar is een dikke vertakking weg gezaaid. Dat zorgde toch voor een aardig hoeveelheid takken wat weggesleept moest worden.

Dan is het handig dat je een sterke domme kracht hebt om het naar de bosrand te slepen.

Nu ik het rustiger op de tuin krijg ga ik me meer op “administratieve” werkzaamheden richten. Zaadvoorraad inventariseren, nieuw teeltplan maken en natuurlijk de boekhouding. Eén van de zaken die ik moet controleren is kijken of iedereen betaald heeft. Dat is veel werk. Om dat eenvoudiger te maken hebben we een semi-automatisch betaalsysteem via de website van de nieuweakker. Dus als je weer een nieuw jaarabonnement moet betalen doe dat dan via de website. Dat is voor jou èn voor mij makkelijker. Je kan in allerlei termijnen betalen en je wordt er automatisch aan herinnerd wanneer je weer opnieuw moet betalen.

En controleer dus even of je nog moet betalen. Dat scheelt mij veel werk. Alvast bedankt!


Te oogsten

Groenlof: Staat bij de bladgroenten. Achteraan. Links van de raapstelen of rechts achter de groenselderij. Kan je ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Hoeveelheid. 1 kleine per persoon. Grote voor 2 personen of meer personen.

Chinese kool: Staat op linker gedeelte, achteraan. Achter de groenselderij. Dit ras is een slank en open type. Oogsten door onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 Chinese kool per volwassene

Groenselderij: Staat achter de snijselderij, zie bordje. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.

Pompoen: liggen onder het afdakje naast de schommel. 1 per volwassene.

Pastinaak. Staat links op de tuin. 30 meter naar achteren. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Knolselderij: Staan rechts van de wortels. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rode bieten: Staan op linker gedeelte. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ook de raar gevormde bietjes zijn eetbaar. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Worteltjes: Staan op linker gedeelte. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.


Voor de liefhebber:

Sperziebonen: Er zitten misschien nog wat kleintjes aan. Zolang de voorraad strekt.

Raapstelen:Staan op het linker gedeelte van de tuin, achteraan. Paadje langs de Nieuw-Zeelandse spinazie en prei in lopen tot aan het eind. Worden al wat vezeliger. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bos per volwassene.

Rucola: Staat bij de raapstelen. Planten zijn al groot. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. 1 bosje per volwassene.Jan-Jaap Scholten