Afgelopen week hebben we op de tuin nog wat opruim klusjes gedaan.
En een aantal wilgen geknot. We geraken wat de werkzaamheden met de vrijwilligers betreft, zo'n beetje in de winterstop.
Als de vorst over de boerenkool is geweest, wordt die wat zoeter en gaan we het oogsten. Normaal hadden we rond deze tijd wel een keertje nachtvorst gehad, maar als we daar op moeten we wachten..... Dus we beginnen nu ook met boerenkool oogsten.
Te oogsten
Boerenkool: Staat rechts op de tuin. Onderste mooie bladeren plukken. Dan groeien de kleinere nog wat groter, Ongeveer 400 gram per volwassene.Prei: Staat op het middelste gedeelte. Vlak bij de handpomp. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.
Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas. Graag aan de buitenkant beginnen met oogsten. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.
Groenlof: Staat bij de bladgroenten. Achteraan. Links van de raapstelen of rechts achter de groenselderij. Kan je ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Hoeveelheid. 1 kleine per persoon. Grote voor 2 personen of meer personen.
Chinese kool: Staat op linker gedeelte, achteraan. Achter de groenselderij. Dit ras is een slank en open type. Oogsten door onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 Chinese kool per volwassene
Groenselderij: Staat achter de snijselderij, zie bordje. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.
Pastinaak. Staat links op de tuin. 30 meter naar achteren. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.
Knolselderij: Staan op linker gedeelte. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.
Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.
Worteltjes: Staan op linker gedeelte. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.
Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.
Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.
Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.
Voor de liefhebber:
Rode bieten: Staan op linker gedeelte. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ook de raar gevormde bietjes zijn eetbaar. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.Rucola: Staat links van de prei, achteraan. Planten zijn al groot. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. 1 bosje per volwassene.
Jan-Jaap Scholten