PosteleinPosteleinWe hebben de laatste tijd vaak nat en koud weer. Maar als het zonnig is, wordt het in de kas wel aangenaam. Een uitgelezen moment om in de kas te werken. Af en toe werk ik de winterpostelein bij. Na het oogsten blijven er vaak nog wat stengeltjes aan de zijkant zitten of is het te hoog afgesneden. Om het opnieuw weer uitgroeien van de postelein stengeltjes zo goed mogelijk te laten gebeuren snijd ik het weer kaal en op één hoogte.

Dus bij het snijden van de postelein is het fijn wanneer je alle stengeltjes oogst en het vrij laag, zo'n 3 cm boven de grond afsnijd.

Vanaf deze week mag je ook schorseneren oogsten. Ook wel arme lui's asperge of keukenmeiden verdriet genoemd. In de schil zit latex, wat hardnekkige rubberkleurige vlekken op de handen kan geven. Als de keukenmeiden op vrijdag schorseneren klaar moesten maken, konden ze in het weekend niet uit. Vandaar het verdriet. Om vlekken te voorkomen kan je met handschoenen aan werken of eerst koken en dan pas schillen. Deze lange zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Er zijn 4 rijen. We beginnen met de rechter - en buitenste rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de rechterkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de rechterkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen.

Vanwege de nachtvorst leg ik vliesdoek over sommige groente. Als je die wilt oogsten even het doek eraf halen en daarna weer terugleggen.


Te oogsten

Schorseneren : Staan op het linker gedeelte. Vlak bij de pastinaak. Zie bordje Er zijn 4 rijen. We beginnen met de rechter en buitenste rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de rechterkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de rechterkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spade vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Boerenkool of Palmkool: Staat rechts op de tuin. Onderste mooie bladeren plukken. Dan groeien de kleinere nog wat groter, Ongeveer 400 gram per volwassene.

Prei: Staat op het middelste gedeelte. Vlak bij de handpomp. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! De grootste postelein eerst oogsten! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.

Pastinaak. Staat links op de tuin. 30 meter naar achteren. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Wortels: Staan op linker gedeelte. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Groenselderij: Staat achter de snijselderij, zie bordje. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.


Voor de liefhebber:


Knolselderij: Staat op linker gedeelte. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rucola: Staat links van de prei, achteraan. Planten zijn al groot. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. 1 bosje per volwassene.


Jan-Jaap Scholten