Zitten we weer in het nieuwe jaar. Ik vind het spannend wat dit jaar gaat brengen. Ik hoop dat de corona-angst ons sociale leven niet verder gaat aantasten en dat we ermee gaan leren leven. Ik wens je dan ook een rijk sociaal leven in het nieuwe jaar en in goede gezondheid!

In het vorige oogstbericht had ik het over; van een pipowagen een zomerhuisje maken. Welnu in de pipowagen die op de tuin staat gaat dat niet gebeuren. Die gaat weg. Ik had hem voor onbepaalde tijd geleend en de wagen gaat een andere bestemming krijgen. Helaas. In de loop der jaren is het een handige schuur en opslag voor de tuin geworden. Ik moet dus nu flink gaan opruimen en reorganiseren op de tuin om alle spullen uit de wagen kwijt te raken. Is ook weleens goed om de boel flink op te ruimen. Ben begonnen met de caravan. Veel kon weg en zodoende had ik weer wat ruimte om spullen uit de pipowagen op te bergen. Nog een droge dag er tegen aan en de wagen is leeg. Onder de wagen heb ik planken, platen, palen en bamboe-stokken liggen. Want het is lekker droog daar. Die spullen moeten naar de schuur waar de tractor staat. Het dak van die “schuur' is met een afdekzeil gemaakt. Die zit er nu al een jaar of 7 op en inmiddels zitten er heel wat gaten in. Tijd om dat zeil te vervangen. Een stuk van 6 x 8 meter. Kost slechts € 60,- Valt weer mee.

Kwa groenten op de tuin is er hetzelfde te oogsten als vorige week.


Te oogsten

Schorseneren : Staan op het linker gedeelte. Vlak bij de pastinaak. Zie bordje Er zijn 4 rijen. We beginnen met de rechter en buitenste rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de rechterkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de rechterkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spade vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Boerenkool of Palmkool: Staat rechts op de tuin. Onderste mooie bladeren plukken. Dan groeien de kleinere nog wat groter, Ongeveer 400 gram per volwassene.

Prei: Staat op het middelste gedeelte. Vlak bij de handpomp. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! De grootste postelein eerst oogsten! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.

Pastinaak. Staat links op de tuin. 30 meter naar achteren. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Wortels: Staan op linker gedeelte. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Aardpeer(knolletje):
Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 250 gram per volwassene.Voor de liefhebber:

Voor onderstaande groenten geldt: Zolang de voorraad strekt!

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.


Jan-Jaap Scholten