Het leven zit vol met verrassingen. Eerst zou de pipowagen op de tuin binnenkort weggaan. Nu blijft hij voorlopig toch nog staan. De plannen die de eigenaar had gaan niet door. Misschien kan ik hem wel kopen. Zou mooi zijn.

2022 01 14 tractorscuurTractor-schuurIk had jaren geleden het plan om in de zomer op de tuin weekenden te organiseren. Mensen konden dan op de tuin kamperen en overdag workshops volgen. En het zou dan handig zijn als ik een droge ruimte zou hebben die dan onder andere als keuken dienst zou kunnen doen. Ik kwam toen in Olst de pipowagen van Frans-Jan tegen. Hij was de wagen aan het opknappen om er kantoor in te houden, maar zag daar toen vanaf. Hij stond daar een beetje in de weg en ik mocht de wagen wel lenen. Van de weekends met workshops heb ik afgezien. Het was te ingewikkeld qua vergunningen en goede sanitaire voorzieningen. In de loop der jaren is de pipowagen steeds meer als schuur in gebruik genomen. En sinds mijn verhuizing begin vorig jaar was de wagen helemaal vol met spullen. Eigenlijk was alles wel een beetje dicht geslipt. Ook de caravan en de schuur van de tractor. Door het aangekondigde vertrek van de pipowagen moest ik ruimte creëren en dus alles gaan uitzoeken en opruimen. Zeer nuttig. En het afdekzeil van de tractor-schuur was aan vervanging toe. Er zaten teveel gaten in.

Inmiddels zit er een nieuw afdekzeil op. Het is weer een helemaal waterdicht dak. Erg fijn.


Te oogsten

Schorseneren : Staan op het linker gedeelte. Vlak bij de pastinaak. Zie bordje Er meerdere rijen. We oogsten steeds de rechter en buitenste rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de rechterkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de rechterkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spade vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Boerenkool of Palmkool: Staat rechts op de tuin. Onderste mooie bladeren plukken. Dan groeien de kleinere nog wat groter, Ongeveer 400 gram per volwassene.

Prei: Staat op het middelste gedeelte. Vlak bij de handpomp. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 300 gram per volwassene.

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! De grootste postelein eerst oogsten! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.

Pastinaak. Staat links op de tuin. 30 meter naar achteren. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Wortels: Staan op linker gedeelte. Achteraan. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 250 gram per volwassene.


Voor de liefhebber:

Voor onderstaande groenten geldt: Zolang de voorraad strekt!

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.


Jan-Jaap Scholten