2022 01 19 witte bordjes Vanaf dit seizoen zal je witte bordjes op de tuin aantreffen! Als ik iets nodig heb, kijk ik vaak naar wat er in mijn omgeving al voor handen is. Wat is bruikbaar voor hetgeen ik wil. Toen ik met de zelfoogsttuin begon, had ik bordjes nodig. Om bij de te oogsten groenten neer te zetten. Ik had een vriendin geholpen met verhuizen en de houten vloer uit de keuken gekregen. Smalle grenen planken, die aan 1 kant gelakt waren. Op de gelakte zijde kon je prima met uitwisbare stift schrijven. Dus maakte ik van die planken de bordjes op de tuin. Maar na velen jaren dienst gedaan te hebben, waren ze wel toe aan een opknapbeurt. Mijn vader was een echte doe-het-zelver. Vanwege dementie woont hij sinds vorig jaar niet meer thuis. Maar zijn werkplaats staat nog vol met blikken verf, etc. Ik vond tuinbeits, grondverf en witte lak.

Langzaam maar zeker wordt het minder op de tuin. De winterwortel is bijna op. En voor een maaltje boerenkool moet je goed zoeken naar geschikte bladeren en ook de kleinere plukken. De ene winter lukt het beter dan de andere. Je moet de oogst in januari en februari maar een beetje als extra beschouwen. De meeste zelfoogsttuinen zijn in de winter gesloten. Gelukkig is er nog wel veel prei. Daar mag je dan extra van oogsten.Te oogsten

Prei: Staat op het middelste gedeelte. Vlak bij de handpomp. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 400 gram per volwassene.

Schorseneren : Staan op het linker gedeelte. Vlak bij de pastinaak. Zie bordje Er meerdere rijen. We oogsten steeds de rechter rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de rechterkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de rechterkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spade vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! De grootste postelein eerst oogsten! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.

Pastinaak. Staat links op de tuin. 30 meter naar achteren. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Wortels: Staan op linker gedeelte. Achteraan. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 250 gram per volwassene.


Voor de liefhebber:

Voor onderstaande groenten geldt: Zolang de voorraad strekt!

Boerenkool of Palmkool: Staat rechts op de tuin. Voor een maaltje moet je goed zoeken naar geschikte bladeren en ook de kleinere plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.


Jan-Jaap Scholten