2022 02 03 tuinkatLangzaam maar zeker, naderen we het moment dat ik het land weer ga bewerken. Dat ik de ploeg weer uit het vet haal. En dat de eerste groenten weer gezaaid gaan worden. Ik merk dat ik op scherp ga staan. Wat moet ik voor die tijd nog geregeld hebben? Is het teeltplan helemaal uitgewerkt? Is al het zaai- en plantgoed besteld? Kan ik weer die mooie biologische mest van Berry Klein Swormink krijgen? Enzovoort. Vorig jaar had ik in februari al geploegd. Dat is heel vroeg. Ik denk dat ik dit jaar toch gewoon weer in maart ga ploegen. Geduld is een schone zaak!

In sommige jaren waren er veel muizen op de tuin. Dat merkte je dan vooral aan het eind van het seizoen. Rode bieten en dikke wortels werden van binnen helemaal leeg gegeten. De afgelopen jaren hadden we daar nauwelijks last van. Muizen kunnen zich snel voortplanten. Babymuisjes zijn al na 25 dagen geslachtsrijp. En na een draagtijd van slechts 3 weken, brengen zij 5 a 6 jongen ter wereld. Dus als je er een paar op de tuin hebt, kunnen ze zich razend snel vermenigvuldigen. Tenzij er een natuurlijke vijand in de buurt is. De afgelopen jaren zijn het aantal roofvogels in de buurt toegenomen. Misschien wel mede door de muizen op de Nieuwe Akker. Dus ik denk dat die het aantal muizen op de tuin in toom houden. Afgelopen week kwam ik een andere muizenjager op het land van de Nieuwe Akker tegen.

Onze tuinkat. Ik kom hem(denk dat het een mannetje is) vaak in 1 van de kassen tegen. Lekker aan het slapen op een droog, warm en zacht plekje. Fijn dat hij ook het aantal muizen in toom houdt!


Te oogsten

Prei: Staat op het middelste gedeelte. Vlak bij de handpomp. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 400 gram per volwassene.

Schorseneren : Staan op het linker gedeelte. Vlak bij de pastinaak. Zie bordje Er meerdere rijen. We oogsten steeds de rechter rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de rechterkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de rechterkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spade vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! De grootste postelein eerst oogsten! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.

Pastinaak. Staat links op de tuin. 30 meter naar achteren. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 250 gram per volwassene.


Voor de liefhebber:

Voor onderstaande groenten geldt: Zolang de voorraad strekt!

Boerenkool of Palmkool: Staat rechts op de tuin. Bladeren plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.
Jan-Jaap Scholten