2022 02 10 winkel HaverkampBoerderijwinkel Haverkamp in ColmschateVorig jaar was ik in de winter druk met verhuizen. Ik moest mijn grote oude woning opruimen. Ik had in de loop van 10 jaar toch te veel spullen verzameld. Ik verhuisde naar een woning, die kaal gestript was. Alle vloeren en wanden moesten gedaan worden. Kortom ik was daar druk mee en heb toen minder aan de financiële administratie gedaan. Dus ook aan de leden administratie. Gelukkig betalen de meesten hun jaarabonnement op tijd. Maar er zijn natuurlijk ook mensen waarbij het er bij in schiet. Nu heb ik wel de tijd om de financiën goed te controleren en kom dus ook zaken tegen die niet meer up to date zijn. Nog niet iedereen betaald bijvoorbeeld de € 275 per jaar. Deze prijs geld vanaf begin 2021! Dat ben ik dus nu aan het recht trekken. En wat ook helpt is als je betaald via het systeem op de website. Je krijgt dan namelijk automatisch een herinnering als je weer moet betalen. Dus mijn verzoek is; betaal je nieuwe abonnement dit jaar via de website! Dat scheelt mij een hoop werk en jij wordt er vanzelf aan herinnerd als je weer moet betalen! Ik wil volgende week een lijst van alle leden aan jullie mailen waar je naam en officiele start datum opstaat. Dan weet je per wanneer je het abonnement op de website kan laten ingaan. Mocht je hier bezwaar tegen hebben, laat dat dan even weten.

Vorig jaar hadden we een dik pak sneeuw rond deze tijd. Hoe anders is het nu. Het is een relatief warme winter. Dat heeft als voordeel dat bijvoorbeeld de boerenkool langzaam maar zeker verder groeit. De kleine jonge blaadjes worden groter en kunnen op een gegeven moment dan ook geoogst worden.

De voorbereidingen voor het nieuwe teeltseizoen gaan gestaag door. Deze week heb ik met de tractor en een grote aanhangwagen een vracht compost bij biologische tuinderij de Haverkamp in Colmschate opgehaald. Wist je dat ze daar een boerderijwinkel hebben?


Daar hebben ze een redelijk assortiment aan lokale groenten. En verkopen daarnaast andere producten. Kijk maar eens op hun website https://tuinderijhaverkamp.nl


Te oogsten

Prei: Staat op het middelste gedeelte. Vlak bij de handpomp. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 400 gram per volwassene.

Schorseneren : Staan op het linker gedeelte. Vlak bij de pastinaak. Zie bordje Er meerdere rijen. We oogsten steeds de rechter rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de rechterkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de rechterkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spade vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! De grootste postelein eerst oogsten! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.

Pastinaak. Staat links op de tuin. 30 meter naar achteren. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 250 gram per volwassene.
Voor de liefhebber:

Voor onderstaande groenten geldt: Zolang de voorraad strekt!

Boerenkool of Palmkool: Staat rechts op de tuin. Is nagenoeg op. Bladeren plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.


Jan-Jaap Scholten