2022 03 18 tunnelkasHet was prachtig weer om op de tuin te werken. Ik heb dan ook veel kunnen doen. Ik heb het 50 meter lange en 2 meter hoge “peulengaas” opgezet. En de peultjes gezaaid. Daarnaast heb ik raapstelen, rucola, spinazie, tuinbonen en snijbiet gezaaid. Dat schiet al weer lekker op!

In de kleine kas heb ik de rechterhelft van de grond bewerkt. Hierin heb ik bosuitjes geplant. En volgende week komt daar kropsla bij.

Over uitjes planten gesproken. Buiten op de grote moestuin worden ook altijd uitjes geplant. Traditie getrouw doen we dat altijd met elkaar. We noemen dat het “voorjaarsuitje” Door corona is daar de afgelopen 2 jaar de klad in gekomen, maar nu kan het weer! Het gezamenlijk uitjes planten is ooit ontstaan doordat ik aangaf dat ik uien telen een zeer tijdrovende teelt vond en daarmee wou stoppen. Toen stelde een aantal leden voor om te gaan helpen met de uienteelt. En vanaf toen zijn we samen de uien gaan telen. En dat begint nu met het samen uitjes planten. Ik heb op een teelt bed 4 lijnen gemaakt en daar druk je dan om de 10 cm een klein mini-uitje in de grond. Meestal zijn we met tussen de 10 en 15 mensen en dan is het ook met een uur wel klaar. Na afloop drinken we nog gezellig een bakje en hebben dan zo het nieuwe teeltseizoen ingeluid! Je bent niet verplicht om mee te helpen. Maar als je het wat lijkt ben je op zaterdag 9 april om 10 uur van harte welkom om te helpen met uitjes planten. Ook niet leden zijn welkom! Laat even weten of je van plan bent te komen.


Te oogsten

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! De grootste postelein eerst oogsten! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.


Jan-Jaap Scholten