2022 03 25 uien plantenHet zaaien en planten gaat gestaag door. In de kleine kas is kropsla geplant. En buiten heb ik afgelopen dagen tuinmelde, meiraapjes, bietjes, pastinaak en zomerwortel gezaaid. De vaste plek voor de aardperen is onder handen genomen. Ik heb onkruid weggehaald en in het middenstuk waar we het afgelopen seizoen geoogst hebben, heb ik weer aardperen gepoot, zodat er weer nieuwe kunnen groeien. Tevens heb ik dat stuk van compost voorzien. Met winterpostelein oogsten is het bijna gebeurt. Door het warme weer begint ze al te bloeien.

Vorige keer had ik het over het gezamenlijk uitjes planten. Er hebben zich echter nog maar weinig mensen opgegeven. Dus hier nogmaals de oproep en toelichting. Buiten op de grote moestuin worden altijd uitjes geplant. Traditie getrouw doen we dat altijd met elkaar. We noemen dat het “voorjaarsuitje” Door corona is daar de afgelopen 2 jaar de klad in gekomen, maar nu kan het weer! Het gezamenlijk uitjes planten is ooit ontstaan doordat ik aangaf dat ik uien telen een zeer tijdrovende teelt vond en daarmee wou stoppen. Toen stelde een aantal leden voor om te gaan helpen met de uienteelt. En vanaf toen zijn we samen de uien gaan telen. En dat begint nu met het samen uitjes planten. Ik heb op een teelt bed 4 lijnen gemaakt en daar druk je dan om de 10 cm een klein mini-uitje in de grond. Meestal zijn we met tussen de 10 en 15 mensen en dan is het ook met een uur wel klaar. Na afloop drinken we nog gezellig een bakje en hebben dan zo het nieuwe teeltseizoen ingeluid! Je bent niet verplicht om mee te helpen. Maar graag zie ik je op zaterdag 9 april om 10 uur om te helpen met uitjes planten. Kinderen en niet leden zijn ook welkom! Laat even weten of je van plan bent te komen.


Te oogsten

Winterpostelein; Begint te bloeien! Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! De grootste postelein eerst oogsten! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten