2022 06 01 onlruid wiedenHet loopt op de tuin zo zijn gangetje. Door de regen van de afgelopen tijd groeien de groente goed door. En ook het onkruid. Gelukkig zijn er genoeg helpende handen om te helpen met wieden. Dat is erg fijn. Over wieden gesproken. Er mag weer onkruid weggehaald worden tussen de uien. Voor diegene die dit fenomeen niet kennen. De uien telen we in principe samen. In het verleden wilde ik met de uienteelt stoppen. Ik vond het te veel werk. Toen hebben we afgesproken om het samen te gaan doen. In het voorjaar planten we de uitjes samen in de grond en gedurende het groeiseizoen houden we samen het onkruid weg. Samen maakt licht werk. Als je komt oogsten en je trekt 10 minuten onkruid weg is dat al mooi. Want als 6 personen dit doen, is er toch weer een uur gewied! Je bent niet verplicht dit te doen, maar alle kleine beetjes helpen! Ik zal een grote bak bij de uien neerzetten. Kan je daar het onkruid in doen.

In de kas zit de groei er goed in. Behalve bij de paprika. Maar ja, dat is op de ene of andere manier vaker een zorgenkindje bij mij. Misschien voelen de planten dat ik het geen fijne teelt vind. De aubergines daarentegen doen het heel goed. Ze dragen zelfs al grote vruchten. Omdat er in het begin van de teelt niet genoeg is voor iedereen, zal ik de geschikte vruchten zelf oogsten en onder het afdakje klaar leggen. Als het even op is moet je even wachten totdat de teelt genoeg gaat geven. Diegene die al een keer gehad heeft, wacht totdat iedereen een keer wat gehad heeft.


Te oogsten

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Bosuitje: Staat op rechtergedeelte van de tuin. Vooraan. Oogsten door laag bij de grond beet te pakken en uit de grond te trekken. 6 per volwassene.

Raapstelen: Staan links, vooraan op de tuin. Ze worden al wat vezeliger. Als je ze eerst even wokt, worden ze weer malser! Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Een bosje per volwassene.

Kropsla: Staat op linkergedeelte van de tuin, achteraan. Oogsten door met een mesje (laag genoeg!) onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Meiraapjes: Staan vlak bij de handpomp, vooraan. Oogsten door een dikke uit te zoeken en uit de grond trekken. 2 per volwassene.

Dille: Staat helemaal rechts op de tuin. Achter het gaaswerk voor de erwten. Oogsten door bladeren te plukken of toppen er uit te halen. Bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Achter de snijbiet. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Achter de snijselderij. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Koriander: Staat op linkergedeelte. Achter de peterselie. Oogsten door bladeren te plukken of toppen er uit te halen. Bosje per volwassene.


Voor de liefhebber:

Paksoi: Iets rechts ten opzichte van de pomp, paadje inlopen naar achteren. Zie bordje. Er zitten mogelijk wat gaten in de bladeren van de hagel. Oogsten door met een mes onderdoor te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Radijsjes: Staan op het linker gedeelte van de tuin. Helemaal achteraan. Worden dik. Oogsten door goed radijsje uit te zoeken en uit de grond trekken. 8 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Aubergine: Onder het afdakje staat een kistje. Als er wat in zit mag je er 1 pakken. Als het op is moet je wachten totdat er weer is. Niet zelf plukken! Dat doe ik.


Jan-Jaap Scholten