2022 06 17 wiedenVorige week schreef ik nog dat ik graag meerdere dagen droog en zonnig weer wilde. Omdat je als biologische tuinder dan goed onkruid kan bestrijden. Je hoeft het onkruid dan alleen te schoffelen en het gaat dood.

We hebben de laatste dagen dan ook geschoffeld dat het een lieve lust is!

Afgelopen week hebben we sla, venkel en groenselderij-plantjes geplant. Die laatste is een groene variant op de bleekselderij. Er zijn stokken gezet en stoksnijbonen gezaaid. Ik heb een tweede zaai-ing sperziebonen gedaan. Maandag liep ik langs het teeltbed met broccoli. Het viel mij op dat er veel geoogst was. Toen waren er 110 broccoli's geoogst. Ik heb het gisteren nogmaals geteld en kwam op 160. Dat betekent dat er in een week zo'n 175 broccoli's zijn geoogst. Dat is veel! Zeker als ik er van uit ga dat er per volwassene 1 broccoli geoogst wordt. Ik heb er met verschillende mensen op de tuin over gesproken en kwam er achter dat er inderdaad ruim geoogst wordt. Iemand bekende dat hij voor 2 volwassene 5 broccoli's geoogst had, terwijl ik er dus uit ga van 2. En wat ik ook ontdekte is dat er vaak een hele korte steel gesneden wordt. En dan weegt het natuurlijk ook minder en heb je geen 200 gram per broccoli, waar ik van uitga. Normaal zit er onder zeg maar de roos nog een flink stuk steel. Dat is goed bruikbaar en ook lekker. Goed, het is nu anders gelopen en dat kan gebeuren, maar we gaan nu wel rap door de broccoli heen en hebben dus met z'n allen wat minder. De 2e aanplant paksoi is snel gegroeid en weer klaar om van geoogst te worden. Dus die staat ook op de lijst. De aubergine planten zijn nog niet zo groot en geven nog niet zoveel vruchten. Dus geduld als je nog niet hebt gehad. Rode bessen zijn er volop. Dus je kan daar flink van plukken!


Te oogsten

Paksoi: Staat iets rechts ten opzichte van de pomp, paadje inlopen naar achteren. Zie bordje. Mooie grote uitzoeken. Oogsten door met een mes onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Broccoli: Staat vlak bij de handpomp. Mooie dikke broccoli uitzoeken. Een flink stuk steel kan je er prima bij oogsten. Is namelijk goed eetbaar en lekker. Oogsten door steel door te snijden. 1 broccoli per volwassene!

Spitskool: Staat links naast de broccoli. Naast het hoge gaas. Oogsten door onderdoor te snijden of knippen. 1 per volwassene.

Peultjes: Staan links op het land, aan het hoge gaas. Oogsten door de peultjes van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Bosuitje: Staat op rechtergedeelte van de tuin. Vooraan. Oogsten door laag bij de grond beet te pakken en uit de grond te trekken. 4 per volwassene.

Rode bessen: staan o. a. langs het toegangspad. Groeien aan de vrijstaande struiken. Alleen de rode bessen plukken. Er is heel veel. Tot 300 gram is zeker geen probleem.

Dille: Staat helemaal rechts op de tuin. Achter het gaaswerk voor de erwten. Oogsten door bladeren te plukken of toppen er uit te halen. Bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Achter de snijbiet. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Achter de snijselderij. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Koriander: Staat op linkergedeelte. Achter de peterselie. Oogsten door bladeren te plukken of toppen er uit te halen. Bosje per volwassene.


Voor de liefhebber:

Rucola: Staat op linkergedeelte van de tuin. Gaat al bloeien. Oogsten door bladeren te snijden. Een bosje per volwassene.

Zolang de voorraad strekt.
Aubergine: Onder het afdakje staat een kistje. Als er wat in zit mag je er 1 pakken. Tenzij je al een keer gehad hebt. Als het op is moet je wachten totdat er weer is. Niet zelf plukken! Dat doe ik.

Wieden in de uien: Als je wat onkruid tussen de uien weg wilt halen is dat fijn. De uien staan op het rechtergedeelte van de tuin. Er staat een grote zwarte bak aan het begin van het uienbed. Daar mag het onkruid in.
Jan-Jaap Scholten