2022 07 14 grasHet gras op de weiden is weer gemaaid.

Ik heb de boer die het maait gevraagd of hij ook het hoge gras langs de bessenstruiken wil maaien. Dan ziet dat er weer netjes uit. We hebben gelijk ook het hoge gras onder de bessenstruiken weggehaald en een dosis compost gegeven. Het gras van de weilanden gaat naar een melkveehouder in de buurt. In ruil daarvoor mag ik gebruik maken van zijn landbouw werktuigen, zoals een mestwagen, klepelmachine of tractor.

Met de kerstomaten in de kas moeten we wat rustiger aan doen. Er word nu meer geplukt dan er rood kleuren. Echter er zijn genoeg vleestomaten

Vooral van de Coeur de Boeuf tomaten zijn er veel. Die hebben bovenop oranje/gele strepen, maar dan kan je ze al wel eten! Door het warme en zonnige weer zijn de sperziebonen heel hard aan het groeien. Er is dus heel veel. Saxa is een robuust bonenras. Kan dus gerust wat dik en grover zijn en toch nog mals! Je mag dus meer plukken om in te maken. De courgette planten zijn nu net aan de gang. Er is in het begin misschien niet genoeg voor iedereen. Maar met dit warme worden het er snel meer! Er is ook weer sla. Dit keer Bataviasla. Het lijkt op gewone kropsla, maar dan met sterk gebobbelde bladeren en een gegolfde bladrand. Wij hebben de roodbruine variant. Het is de Franse voorloper van de hardere Amerikaanse ijsbergsla, alleen is deze slasoort minder knapperig.2022 07 14 vleestomaten Net als de meeste slasoorten is de smaak van de Batavia neutraal.


Te oogsten

Sla: Staat helemaal links en achteraan op de tuin. Het is een Batavia soort. Oogsten door onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Sperziebonen: Staan een beetje in het midden van de tuin. Groeien aan lage struikjes. Ze zijn net begonnen. Je moet even goed zoeken naar de diksten. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Maar je mag veel meer. Tot een 500 gram om in te maken.

Zomerworteltjes: Staan op rechter gedeelte. Gelijk rechts naast de uien, Vooraan beginnen met oogsten. s.v.p. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Vleestomaat: In de grote kas. Hangen vooral rechts achterin de kas. 1 vleestomaat per volwassene.

Komkommer: In de grote kas. Grote komkommer uitzoeken en los knipeen/snijden. 1 per volwassene.

Rode bietjes: Staan op rechter gedeelte. De dikke bieten blijken vooral achteraan op het teeltbed te staan. Terwijl vooral vooraan geoogst werd. Waar dus de kleinere bietjes staan. Dit stuk heb ik afgezet. Dus graag achteraan de dikke oogsten. Oogsten door bietje uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Aubergine: In de grote kas. Middelste rij. Grote vrucht uitzoeken en met snoeischaar steeltje doorknippen. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Kapucijners: Staan links op de tuin, aan het hoge gaas. Het zijn de paarse peulen. Voorzichtig plukken, zodat je de plant niet van het gaas los trekt. Alleen de volronde peulen plukken Ongeveer 300 gram per volwassene.

Dille: Staat helemaal rechts op de tuin. Achter het gaaswerk voor de erwten. Oogsten door bladeren te plukken of toppen er uit te halen. Bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Achter de snijbiet. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Achter de snijselderij. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Koriander: Staat op linkergedeelte. Achter de peterselie. Is in het zaad geschoten. Kan je ook gebruiken.


Voor de liefhebber:

Courgette: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de suikermais. Voorzichtig met een mesje een courgette los snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Kerstomaat: In de grote kas; 2 kerstomaatjes per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Koolrabi: Staat achteraan, links naast de broccoli. Mooie dikke uitzoeken. Oogsten door met een snoeischaar onderdoor te knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Savooie kool: Staat links van de broccoli, halverwege. Krop uitzoeken en onderdoor knippen/snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Bessen: staan o. a. langs het toegangspad. Groeien aan de vrijstaande struiken. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Broccoli: In de oksels groeien af en toe nieuwe broccolietjes. Mag je van oogsten. Zolang de voorraad strekt.

Wieden in de uien: Als je wat onkruid tussen de uien weg wilt halen is dat fijn. De uien staan op het rechtergedeelte van de tuin. Overal op het bed staat nog wat onkruid. Er staat een grote zwarte bak aan het begin van het uienbed. Daar mag het onkruid in.


Jan-Jaap Scholten