2022 07 21 snijbietSnijbietHet is weer komkommertijd op de Nieuwe Akker. Door de tropische warmte groeien de komkommers zo snel dat er nauwelijks tegenop te oogsten valt. In de meeste komkommers die je koopt kom je geen zaden tegen. In de komkommers van de Nieuwe Akker wel. Ik werk met zaadvaste planten en doordat er veel mannelijke bloemen in de planten zitten, ontstaan er zaden in de vrucht. Dit is heel natuurlijk en het kan ook geen kwaad als je ze opeet. Ook de courgettes groeien nu hard. Ondanks de tropische temperaturen hebben we veel gedaan deze week. Door s'ochtends om 7 uur te beginnen was het nog te doen. Door de hoge temperatuur moest ik de recente gezaaide en aangeplante groenten goed in de gaten houden en op tijd van water voorzien. Ik ben zeer blij dat ik net op tijd de druppelirrigatie voor op de tuinderij voor mekaar heb. Na geëxperimenteerd te hebben met druppelslang tussen de uien, besloot ik om te investeren in druppelslang irrigatie. Ik bestelde een grote klos druppelslang. En ik maakte een buis waar de slangen op aangesloten kunnen worden. Om de slang af te kunnen rollen tussen de groenten, moest ik een houder hebben waar de klos in kon hangen. Ik had nog wat stevig hout, waar ik dat van kon maken. Maandag heb ik het nieuwe systeem gelijk kunnen uitproberen. Het bevalt mij zeer goed. Het systeem is makkelijk uit te rollen en aan te sluiten. Het werkt zeer efficiënt. Ik word hier heel blij van.

Wanneer je langs de snijbiet loopt zal je zien dat de helft gesneden is. Dit doen wij elk jaar opdat er weer fris nieuw blad groeit. Als deze helft weer aangegroeid is zullen we de ander helft snijden, zodat daar ook weer mooi jong blad komt.

2022 07 21 uienUienWe kunnen deze week uien gaan oogsten. Veel zijn heel groot. Normaal hebben we meer gemiddelde maten uien, maar ik kon geen kleinere plantuitjes krijgen. Ik ga komende winter maar eens goed op zoek naar de kleinere sortering die we eerst hadden. Ook kleinere uien om te oogsten is prettig en ik had altijd genoeg aan 10 kg plantuitjes.

Nu was 20 kg nog niet genoeg. Ik moest 10 kg bij bestellen! Helaas zijn niet alle uien goed. Sommige zijn van onder zacht. Dus even voelen of de ui wel goed is.

Volgende week gaan we prei planten. We prikken gaatjes in de grond en stoppen daar een jong preiplantje in. Het is een hele klus om alle planten in de grond te krijgen. Als je wilt helpen ben je welkom.

De planting staat gepland voor dinsdag- en woensdagochtend. Wel even van te voren appen of sms'en als wilt komen!

 

 


Te oogsten

Courgette: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de suikermais. Voorzichtig met een mesje een courgette los snijden. 1 per volwassene.

Ui: Staat helemaal rechts op de tuin. Ui onderaan vast pakken en uit de grond trekken. Even controleren of de onderkant niet zacht is! Hoeveelheid: 1 dikke ui of 400 gram per volwassene.

Komkommer: On de grote kas. Graag de dikste eerst oogsten. Steeltje door knippen. 1 per volwassene.

Sla: Staat helemaal links en achteraan op de tuin. Het is een Batavia soort. Oogsten door onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Sperziebonen: Staan een beetje in het midden van de tuin. Groeien aan lage struikjes. Ze zijn net begonnen. Je moet even goed zoeken naar de diksten. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Maar je mag veel meer. Tot een 500 gram om in te maken.

Zomerworteltjes: Staan op rechter gedeelte. Gelijk rechts naast de uien, Vooraan beginnen met oogsten. s.v.p. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Vleestomaat: In de grote kas. Hangen vooral rechts achterin de kas. 500gram per volwassene.

Rode bieten: Staan op rechter gedeelte. De dikke bieten blijken vooral achteraan op het teeltbed te staan. Terwijl vooral vooraan geoogst werd. Waar dus de kleinere bietjes staan. Dit stuk heb ik afgezet. Dus graag achteraan de dikke oogsten. Oogsten door bietje uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 350 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Aubergine: In de grote kas. Middelste rij. Grote vrucht uitzoeken en met snoeischaar steeltje doorknippen. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Achter de snijbiet. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Achter de snijselderij. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Koriander: Staat op linkergedeelte. Achter de peterselie. Is in het zaad geschoten. Kan je ook gebruiken.


Voor de liefhebber:

Kerstomaat: In de grote kas; 4 kerstomaatjes per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Kapucijners: Staan links op de tuin, aan het hoge gaas. Voorzichtig plukken, zodat je de plant niet van het gaas los trekt. Alleen de volronde peulen plukken Ongeveer 300 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Dille: Staat helemaal rechts op de tuin. Achter het gaaswerk voor de erwten. Oogsten door bladeren te plukken of toppen er uit te halen. Bosje per volwassene.

Broccoli: In de oksels groeien af en toe nieuwe broccolietjes. Mag je van oogsten. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten