2022 07 28 prei plantenFijn dat we nu weer wat normalere temperaturen hebben. En we hebben wat regen gehad. Hierdoor is het Italiaanse raaigras wat ik onlangs als groenbemester heb gezaaid gaan ontkiemen. Echter ik heb er vanaf gisteren de sproeier op gezet. De regen had alleen de bovenste 2 cm van de grond nat gemaakt. Daaronder was het nog droog. Dus maar sproeien dan, zodat de groene Italiaantjes hopelijk kunnen doorgroeien. Afgelopen dinsdag- en woensdagochtend hebben we prei geplant. Toch altijd een behoorlijke klus. Ik maak eerst met een werktuig achter de tractor 3 voren. Een soort geulen. Daarna prikken we om de 15 cm een gaatje in de voor. Hier gaat dan een preiplantje in. We hebben er zo'n 2000 geplant. Gelukkig kregen we ook extra hulp van de zussen Angelique en Liesbeth. Fijn!

Op de foto zie je Harry prei planten. Harry werkt inmiddels al 4 jaar mee op de Nieuwe Akker. Helaas is volgende week zijn laatste keer. Hij gaat verhuizen. We zullen hem missen.

Door een aantal zeer hete en droge dagen van de afgelopen tijd, zijn sommige groenten naar de overlevingsstrategie gegaan. Dat betekent richting bloei en zaadvorming. Zo kan je zien dat de slakroppen wat omhoog komen. De voorbode van de omhoog gaande bloeiwijze van de sla. De sla kan je nog prima eten hoor. En ook de sperziebonen zijn hard gaan afrijpen en worden dan dik en geel. Je moet nu heel goed zoeken wil je nog wat groene bonen vinden. Gelukkig staat de 2e lichting sperziebonen volop in de bloei. Misschien al over week weer verse bonen! Als courgettes of komkommers te groot dreigen te worden haal ik ze eraf en leg ik ze onder het afdakje. Die mag je extra meenemen. Er worden weinig Couer de Bouef tomaten geoogst! Dat zijn die grote tomaten helemaal achteraan. Ook achter de rij van de kerstomaten. Probeer er eens eentje uit. Ik vind ze heerlijk. De suikermais is bijna rijp. Komen volgende week op de oogstlijst. Misschien dat de venkel dan ook dik genoeg is om te oogsten.


Te oogsten

Courgette: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de suikermais. Voorzichtig met een mesje een courgette los snijden. 1 per volwassene.

Ui: Staat helemaal rechts op de tuin. Ui onderaan vast pakken en uit de grond trekken. Even controleren of de onderkant niet zacht is! Hoeveelheid: 1 dikke ui of 400 gram per volwassene.

Komkommer: In de grote kas. Graag de dikste eerst oogsten. Steeltje door knippen. 1 per volwassene.

Sla: Staat helemaal links en achteraan op de tuin. Het is een Batavia soort. Oogsten door onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Zomerworteltjes: Staan op rechter gedeelte. Gelijk rechts naast de uien. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Vleestomaat: In de grote kas. Hangen vooral rechts achterin de kas. 500gram per volwassene.

Rode bieten: Staan op rechter gedeelte. De dikke bieten blijken vooral achteraan op het teeltbed te staan. Terwijl vooral vooraan geoogst werd. Waar dus de kleinere bietjes staan. Dit stuk heb ik afgezet. Dus graag achteraan de dikke oogsten. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 350 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Aubergine: In de grote kas. Middelste rij. Grote vrucht uitzoeken en met snoeischaar steeltje doorknippen. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Achter de snijbiet. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Achter de snijselderij. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Koriander: Staat op linkergedeelte. Achter de peterselie. Is in het zaad geschoten. Kan je ook gebruiken.


Voor de liefhebber:

Kerstomaat: In de grote kas; 4 kerstomaatjes per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Sperziebonen: Staan een beetje in het midden van de tuin. Groeien aan lage struikjes. Zijn al geel aan het worden. Je moet nog goed zoeken naar groene bonen. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Dille: Staat helemaal rechts op de tuin. Achter het gaaswerk voor de erwten. Oogsten door bladeren te plukken of toppen er uit te halen. Bosje per volwassene.

Broccoli: In de oksels groeien af en toe nieuwe broccolietjes. Mag je van oogsten. Zolang de voorraad strekt.



Jan-Jaap Scholten